peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        18.2.2008

        Zverejnili momentálny stav národného pokladu. Je to okolo tridsať miliónov Sk. Najvyžší čas. Aspoň vieme, na čom sme. Predpokladám, že zmysel zbierky spočíva v tom, aby sme mali nejakú rezervu, keď už všetko minieme. Keď štátna pokladnica bude prázdna, keď banky jedna po druhej vyhlásia bankrot, keď sa všetci účastníci odhlásia z druhého piliera, keď majitelia mercedesov a ostatných áut významných i menej významných značiek zaparkujú svoje vozidlá v autobazároch, kde na ne bude sadať prach, keď v obchodoch nielenže nebude dostať nijaký exkluzívny tovar, ale ani základné potraviny, keď budú ľudia chodiť v topánkach s prederavenými podošvami a v roztrhaných nohaviciach - pardon, roztrhané nohavice nepatria do obrazu biedy, roztrhané džínsy sú dnes v móde, aj keď to už dávno nie je dernier cri - takže, keď si vyhladovaní chlapi budú musieť pridržiavať nohavice aspoň jednou rukou, aby im nespadli.
        Vtedy nastane čas. Vtedy sa vytiahne národný poklad a budeme zachránení. Nebudeme na nikoho odkázaní, na nijaké almužny, milodary či nedajbože pôžičky. Budeme nezávislí, slobodní a zaistení. Takto by som si to predstavoval ja, romantik vo výslužbe. Priateľ starých čias, keď sa voda sypala a piesok lial. Neďaleko - len za siedmimi horami a siedmimi dolinami. Keď stačilo v časoch núdze zahvízdať na prstoch a už sa zbehli mládenci, akoby ich bola jedna mater mala, a začali konať.
        Lenže časy sú zradné, romantika nie je v kurze. Za tridsať miliónov nekúpite ani vilu pod Slavínom, najmä ak by vám ju chcel predať minister financií. To by sa ten národný poklad musel pekne znásobiť, to by sme sa museli poskladať naozaj výraznejšími sumami ako doteraz. A ak by aj k tomu došlo, čo s takou vilou. Kto by v nej býval? Jánošík? A kto dnes bude robiť Jánošíka za biednych tridsať miliónov? Kto sa za takú almužnu nechá obesiť za rebro? Nejako mi to nesedí. Nejako mi tie čísla nepasujú. Veď poklad, to by malo byť čosi, z čoho prinajmenšom oči prechádzajú. Čosi, z čoho by ste mohli zafinancovať štátny rozpočet aspoň na sto rokov. Taký poklad sa už oplatí hľadať. To by sa isto pridal aj gróf Monte Christo. Lenže ak by ho našiel prvý, nepodelil by sa s nami, vykašľal by sa na nás, ani halier by nám nenechal. A že by ho našiel on, je takmer isté. Jednak už vie ako na to, jednak je mobilnejší ako päť miliónov hľadačov.
        Poklad sa nedá hľadať kolektívne. Len individuálne. Kolektívne sa dá po ňom len túžiť. A vôbec - sitnianski ratieri, kde ste?

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
-------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    :) ako obvykle - trefné sú slová pána Lasicu
    publikované: 03.02.2012 16:37:18 | autor: ČitateľČ (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014