peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        6.8.2007

        Túžba po rovnosti je jednou z najsilnejších. Pravdaže, rovnosť sa chápe väčšinou chybne. Nie tak, že sme si všetci rovní na štartovacej čiare, ale tak, že sme si všetci rovní v cieli.
        Predstavte si preteky. To je jedno, na akú vzdialenosť. Sto metrov, päťtisíc metrov, maratón. Už na štarte by bolo jasné, že všetci dobehnú do cieľa v rovnakom čase. Že všetci budú prví. Kto by sa na takéto preteky prihlásil? Jedine ten, kto nechce vyhrávať. Ale ak nechce vyhrávať, načo by potom bežal? Môže ostať sedieť doma. Výsledok bude rovnaký. Predstavme si rovnosť v takej chúlostivej oblasti, akou je divadlo. Napriek vrodenej hrdosti na príslušnosť k tejto brandži predsa len pripúšťam, že v divadle nie sú všetci rovnako nadaní. Je to na porazenie, ale niektorí sú talentovanejší ako ostatní. Neviem, ako je to možné, veď všetci máme rovnaké žalúdky, ale je to tak. Čo s tým?
        Povedzme, že riešenie je naporúdzi. Hlavné úlohy by sa prideľovali spravodlivo. Nie podľa talentu, ale podľa poradia. Jožko ešte nehral hlavnú úlohu, teraz je na rade. Jožko sa poteší. Veď sa chystá Hamlet. Bude hrať Hamleta! Aj rodičia budú konečne spokojní. Koľkokrát mu vyčítali, že sa dal na toto neseriózne povolanie. Tesne po začatí skúšok sa ukáže, že Jožko na Hamleta jednoducho nemá. Čo teraz? Možností je niekoľko. Nemá na to, ale bude ho hrať. To je tá prvá. Ale čo s tým? Kritika si to iste všimne. A možno aj obecenstvo. Diváci pravdepodobne dúfali, že Hamleta bude hrať Ferko. Ani na um im neprišlo, že ho bude hrať Jožko, pretože Jožko doteraz ešte nič poriadneho nehral. Vedenie divadla si pozve kritikov a požiada ich o zhovievavosť k Jožkovi. Ale kritici zhovievaví nebudú, pretože sú to kurvy. Možno by pomohlo, keby aspoň Oféliu hrala nejaká dobrá herečka. Lenže potom by Jožkovu nemohúcnosť bolo ešte viac vidno. Naopak, Oféliu musí hrať Anička, lebo tiež ešte nič poriadne nehrala, takže sa k Jožkovi bude hodiť. Klaudia a Polonia budú hrať osvedčení bardi, ale treba ich prehovoriť, by aspoň na premiére trochu ubrali. Aby nebolo až tak vidieť, že Jožko s Aničkou sú horší. Lenže Klaudius a Polonius sú tiež pekné svine a práve na premiére sa určite budú chcieť vytiahnuť. Je to takmer neriešiteľná situácia. Režisér dostal ľahký infarkt, presnejšie povedané, nechal sa hospitalizovať, aby nemusel zažiť tú hanbu. Nakoniec prišiel so spásonosným nápadom riaditeľ. Zašiel za Jožkom a Aničkou a sľúbil im, že ak sa vzdajú svojich úloh v prospech Ferka a Evičky, povýši im gážu. Skrátka nebudú hrať v Hamletovi, ale platy budú mať vyžšie ako tí, čo v ňom hrajú. Jožko a Anička po istom váhaní, pretože sa bolo treba vzdať umeleckých snov, súhlasili.
        Teraz sú všetci spokojní. Akurát Ferko s Evičkou sú trochu nasratí, že Jožko s Aničkou majú vyžší plat ako oni, čo hrali v Hamletovi. Takto vyzerá rovnosť vo výsledku.

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
-------------------------------------------------------------       


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014