peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        30.7.2007

        Český dramatik Viktor Dyk napísal voľakedy začiatkom minulého stororčia divadelnú hru Ondrej a drak. Je to rozprávka. Ale len naoko. V jaskyni za dedinou sídli drak a každoročne núti dedinčanov, aby mu priviedli najkrajšie dievča. Inak bude s nimi zle. Dedinčania si na toto vydieranie zvykli a poslušne spĺňajú drakov príkaz. Neodvážia sa protestovať. Rok čo rok odvádzajú k jaskyni najkrajšie dievča z dediny. Prinášajú drakovi obeť. Ale nebola by to rozprávka, keby s nenašiel odvážny mládenec Ondrej. Nechce sa zmieriť s daným stavom. Nechce, aby drak konzumoval mladé devy. Najmä nie tú jeho. Nastáva problém. Dedina sa postaví proti Ondrejovi. Dedinčania nechcú riskovať drakov hnev. Chcú zachovať status quo, lebo je to vraj pre všetkých výhodné. Teda okrem obetovanách dievčat. Ondrej sa ocitne pred dilemou. Byť hrdinom, postaviť sa drakovi aj s rizikom prehry, alebo sa správať oportunisticky, vyhovieť drakovým požiadavkám, žiť v závislosti na jeho vôli a nálade.
        Ako to v Dykovej hre pokračuje a ako sa to skončí, to si prečítajte sami. Ten príbeh som spomenul preto, že ide o modelovú situáciu. Tou prapôvodnou je Sofoklova Antigona. Chce dôstojne pochovať svojho mŕtveho brata napriek tomu, že všetci ostatní jej to zazlievajú. Boja sa následkov, pretože pochovať brata Antigony je zakázané. Kto sa vzoprie, bude znášať následky. Pre všetkých, okrem Antigony, je logickejšie vyhovieť tomuto neľudskému príkazu a neriskovať. Mohlo by totiž byť ešte horšie.
        Myslím, že to dobre poznáme. Toto všetko mi prišlo na um v súvislosti s prípadom bulharských sestričiek. To, čo sa stalo v Lýbii, sa nedá označiť inak ako vydieranie. Jedna z foriem terorizmu. Podplukovník sa rozhodol vydierať demokratický svet a urobil z bulharských sestričiek rukojemníčky svojho plánu. Dnes sú sestričky späť doma a všetci sa tešíme, že sme vyhrali. Ale to nie je pravda. Vyhral drak. A onedlho môže prísť s ďalšími požiadavkami, pretože mu plán vyšiel. Všetci sme uznali, že rozumnejšie je ustúpiť, lebo ak by sme necúvli, mohlo by byť ešte horšie. Ak to takto pôjde ďalej, nemáme veľa šancí.

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
--------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014