peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        10.11.2008

        Výhovorky sú neoddeliteľnou súčasťou súkromného, spoločenského aj politického života. Ide len o to, aby sa to nemiešalo. Každá oblasť nášho živote má nárok na svoje charakteristické výhovorky a my máme právo žiadať, aby sa zachoval štýl a, treba to povedať, aj umelecká a intelektuálna kvalita výhovoriek.
        Medzi najobľúbenejšie výhovorky patria výhovorky žiakov na všetkých stupňoch. "Prišiel som neskoro, lebo mi nešiel autobus." Výhovorka na spoj je tou najbanálnejšou, ale aj najobľúbenejšou. Len málokedy ju vyhovárač ("vyhovárajúci sa" znie dosť ťarbavo a "ten, čo sa vyhovára" je skôr indiánske meno) okorení čímsi takým nevšedným ako svojho času Stano Dančiak. Prišiel neskoro na hodinu herectva k profesorovi Hubovi a povedal: "Prepáčte, pán profesor, ale išiel som trolejbusom a na Ulici 29. augusta mu z ničoho nič vypadlo dno." Potom rozvádzal situáciu, ako sa chvíľu cestujúci pokúšali ísť trolejbusom bez dna, ale nešlo to, lebo nedokázali zladiť krok. Mimochodom, aj z tejto príhody jasne vyplýva dôležitosť poradového výcviku mladých brancov. Ale brancov už nemáme, takže na armádu sa spoliehať nedá ani v tejto záležitosti. Iná veľkolepá výhovorka Stana Dančiaka sa odohrala na prvej skúške akejsi televíznej inscenácie, do ktorej ho obsadili. Všetci účinkujúci (bolo ich asi tridsať) na čele s režisérom čakali na Dančiaka. Po dvadsiatich minútach čakania sa otvorili dvere. Vošiel Stano, pomaly sa blížil k režisérovi, bolo vidieť, že premýšľa a potom povedal: "Pán režisér, prepáčte, že meškám, ale bol som taký prekvapený, že ste ma obsadili, že som sa nevedel spamätať." Takéto výhovorky sú odzbrojujúce a vinníkovi sa automaticky odpúšťa. Dobrú výhovorku mal Julo Satinský. Kedykoľvek sa mu do niečoho nechcelo, povedal: "Prepáčte, ale v tom čase som v Budapešti." Napodiv, zabralo to, hoci Julo bol v Budapešti len raz, v šesťdesiatom druhom, keď sme filmovali Výlet po Dunaji.
        Tento typ výhovoriek však ťažko použiť, ak príde manžel neskoro domov. Manželka na duchaplnosti s vypadnutým dnom trolejbusu alebo s Budapešťou nenaletí. Napokon, keď prídete domov o tretej nadránom v podguráženom stave, neoddá sa používať humor. Najlepšie je mlčať a bezbranne rozhadzovať rukami, akože - stalo sa. A teraz k tomu miešaniu. Nevhodné je, ak politik použije výhovorku, ktorá sa hodí pre žiaka druhej ľudovej. Teraz vraj od nejakého ministra novinári chceli vysvetlenie istého podozrivého prípadu, v ktorom onen mimister mohol mať prsty, a on im odkázal, že nemôže odpovedať, lebo je zachrípnutý. To je naozaj kvalitná výhovorka pre žiaka druhej triedy záladnej školy. Minister sa mal vzchopiť k väčšiemu intelektuálnemu výkonu. Mohol odkázať, že je v Budapešti. Ale to by sa ho novinári zase pýtali, čo tam robil. Novinári sú horší ako manželky.

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014