peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo so zastaranými typmi?

:)

                Čo so zastaranými typmi?

Určite je nás takých viac, čo sme toho nového utajeného svedka v televíznych správach videli. Totiž my, čo máme staršie typy televízorov, nemáme do nich zavedený rozmazávač tvárí. Nefunguje to. Nemá čo fungovať. Tváre na obrazovke sú celé viditeľné a pri starších typoch televízorov sa s tým zrejme nedá nič robiť. Možno niekde dostať kúpiť nejaký "čip", ktorý tváre na obrazovke rozloží na farebné štvorčeky, ale kde ho mám zháňať. A načo? Som rád, že na našich typoch televízorov (izdelano v CCCP) rozmazávač tvárí nebol zavedený. Neviem, či bude rád aj utajený svedok. Po takom fešákovi teraz pôjdu baby ako divé. Teda - aby som bol presný: baby, ktoré vlastnia starší typ televízorov. Lebo sused už má GRUNDIG z roku 1993 a ten utajenému svedkovi tvár nevidel. Určite je takých viac, čo utajeného svedka v televíznych správach nevideli. Totiž - tí, čo majú novšie typy televízorov, tí do nich rozmazávač tvárí zavedený majú. A tak to má byť! Utajeného svedka - môže byť hocijaký fešák - by na obrazovke nemalo byť vidieť. Keď ho vidieť, už to nie je utajený svedok! Iba keby ho ukazovali na obrazovke utajenej televíznej stanice. Pracovníci telekomunikácií by mal naše zastarané značky televízorov, ktoré vysielajú celé tváre, stiahnuť z obehu. Ako k tomu príde utajený svedok, ktorý o našich zastaraných prijímačoch zrejme nebol informovaný, aby po ňom teraz šli dievčatá ako divé? Trvám na tom, že sú divé, a ešte k tomu vydajachtivé! A s takou vydajachtivou beštiou nie sú žarty! Keď si zmyslí, že sa vydá za utajeného svedka - pôjde za ním na sveta kraj! Vydajachtivá mladucha za to nemôže, že má doma zastaranú obrazovku. Všetko ostatné má moderné, ako má mladucha mať, len obrazovku má zastaranú. Vy si myslíte, že ju to odradí od vydaja? Utajený svedok bol slobodný. Sloboda mu vyžarovala z pravdovravnej tváre. Sloboda z tváre sa nedá vymazať. Tvár sa na obrazovke modernejšieho typu televízora dá rozložiť na rôznofarebné štvorčeky, ale sloboda nie. Budúcnosť utajeného svedka je jasná. Prv či neskôr ho nejaká vydajachtivá čučoriedka klofne a pôjde k oltáru! Ak je pohan  (ale on na pohana nevyzeral) - tak na obecný úrad. A teraz sa zamyslime ako právnici: ak sa žení utajený svedok, musia byť aj svadobní svedkovia utajení svedkovia? Lebo v tom prípade by verejnoprávna televízia v obrazovom spravodajstve o svadbe musela vyštvorčekovať aj tváre svadobných svedkov. Aj na svadobných fotografiách budú len trupy v motýlikoch a kravatách. Tváre budú rozmazané. Teraz už majú vo fotolaboratóriách kvalitné rozmazávadlá. Na požiadanie vám ciferník rozmažú na nerozoznanie.
   Takéto a podobné otázky si kladieme my, čo máme zastarané typy televízorov a utajeného svedka sme videli. Som presvedčeným že telekomunikácie vyjdú ďalším utajovaným svedkom v ústrety a povymieňajú nám televízory, aby sme utajeného svedka nevideli. Alebo potom nech vyberajú za utajených svedkov škaredých ľudí, ktorí by sa dievčatám nepáčili.
   Obávam sa, že môj nápad s výmenou zastaraných televízorov (izdelano v CCCP) neprejde z dôvodov nedostatku financií. Predsa len - vymeniť zo dňa na deň všetkým majiteľom zastaraných typov televízory by telekomunikácie ochudobnilo, ba možno aj zadĺžilo. Hlavná vec je dobrá vôľa nás koncesionárov. Dobrá vôľa všetko zdolá. My, čo máme zastarané typy obrazoviek - na ktorých vidieť celé tváre -, vyjdeme pri vysielaní správ verejnoprávnej televízii v ústrety!
   Budeme v strehu a len čo sa zjaví titulok UTAJENÝ SVEDOK, vezmeme spod slaninky lopárik a zakryjeme ním tú časť obrazovky, na ktorej sa nachádza utajený svedok. Svedok zostane utajený, telekomunikácie bohaté, dievčatá pokojné. Nejaký ten lopárik sa nájde v každej domácnosti. Ale - keď je dobrá vôľa - ide to aj pri zažmúrení jedného oka. Toho oka, v ktorého zornom uhle sa nachádza utajený svedok. Som šťastný, že som svojimi návrhmi pomohol jednak utajenému svedkovi, ktorého sme videli, jednak verejnoprávnej televízii a v neposlednom rade vydajachtivým dievčatám. Pri dobrej vôli sa dá vyriešiť všetko. Aj problém zastaraných televízorov.

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
---------------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014