peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Navštívte našu demagogickú poradňu

:)

        Navštívte našu demagogickú poradňu

Keby som sa ešte raz narodil, nejdem za pedagóga, ale za demagóga. Ako člen demagogického zboru by som so svojimi skúsenosťami mohol pomôcť čo najrýchlejšie poštvať proti sebe tých, ktorých práve teraz a tu proti sebe poštvať treba. Samozrejme, súkromne. Jeden za všetkých, všetci za nikoho... Mal by som súkromnú demagogickú poradňu. Slovník cudzích slov vraví, že DEMAGÓGIA je spôsob klamania, zavádzania politicky zaostalých ľudových más prekrucovaním faktov, ľsťou a klamstvom. Podľa mňa je demagógia schopnosť postaviť proti sebe dvoch, ktorí by bez demagóga proti sebe nikdy nestáli. Reálne ani proti sebe nestoja. Demagóg im však šikovne vysvetlí, že proti sebe stoja. Slováci majú na demagógiu ešte výstižnejší výraz ako Rusi. Rusi hovoria demagógii ABMAN. U nás je to BALAMUTENIE.
   Ale balamutiť nemôže dáky amatér. To musí byť poriadna "podšívka", "futierka", to musí byť Pán demagóg. Preto si chcem otvoriť demagogickú poradňu. Pri balamutení treba klientelu rozlišovať. Herci nie sú zaostalé ľudové masy. Niežeby im to bohvieako myslelo, ale nájdu sa medzi nimi takí, ktorým to zapína. (Mohol by som obidvoch menovať, ale nechcem sa nikoho dotknúť.) S tými musí demagóg rátať. Vytiahnuť proti nim správnu kartu. Voľakedy sa balamutilo tak, že demagóg ľuďom do poštových schránok doručil televízne honoráre hercov. Dnes by to nezabralo. Sumy už nie sú také poburujúce. A každý vie, že televízia neplatí.
   Dnes demagóg balamutí ľudí, že sa do divadla dostala politika. (Pravda je opačná: do politiky sa dostalo divadlo.) A vraj načo ťahať politiku do divadla. Stačí, keď je šéfinko pokrokový, ostatní nech sa starajú o umenie. Aj tak sa rozumejú do politiky ako hus do piva. Zabralo to! Ten, čo to vymyslel, nepotrebuje navštíviť moju demagogickú poradňu. Podaktoré divadlo hodilo spiatočku. Zacúvalo ministrovi rovno do zadku. Ale - napríklad - pán demagóg, ktorý chcel obalamutiť taxikárov, neuspel. Taxikári sa tvárili, že nevedia, kde je spiatočka. Nedali sa obalamutiť. Ten, či ich chcel obalamutiť, by mal ísť do mojej demagogickej poradne. Niečo by sme vymysleli. Mám v talóne záhorácku alebo maďarskú taxikársku kartu...
   Darmo je, niektorí členovia nášho demagogického zboru nemajú ešte dostatočnú rutinu. Inak by boli - napríklad lekári - dávno spracovaní. Bolo by im načim naznačiť, že nemajú mozole. Keby sa v televízii našiel šikovný demagóg, ktorý by sa v záberoch z nemocníc ukázal detailne lekárske ruky, vysvitlo by, že lekári naozaj nemajú mozole. Ak nemajú mozole, z čích mozoľov teda žijú...? Atď., atď. Komunisti mali s takýmto spôsobom balamutenia televíznych divákov veľmi pozitívne výsledky.
   Keby sa našiel šikovný demagóg profesionál, možno by lekári ordinovali len za stravu a šatstvo. (Mníšky to už dávno praktizujú a vyžaruje z nich náramná spokojnosť.) Navštívte našu demagogickú poradňu! Posilnite naše rady! Naučíme vás, ako treba na mikrofón kričať otázky. Vyhecovať masu prítomných do nadšenia. Pamätám sa na husársky kúsok rockového speváka na štadióne kdesi v Nemecku. Spieval a pomedzi pesničky hecoval masy. "Máte radi rock?" kričal do mikrofónu. "Máme!" revali masy. "Máte radi moje hity?" "Máméé! "Máte radi Adolfy Hitlera?" Mááámééé!" burácal štadión. Najprv sa na svojom žartíku zarehotal do mikrofónu spevák a potom sa spamätala aj masa. Smiechu nebolo konca-kraja. Kanadský žart sa podaril! (My z našej demagogickej poradne už len poradíme patričnú literatúru - Gustav Le Bon: Psychológia davu.)
   Príďte medzi nás - demagógov. Zaslúžite sa o zaujatie pevného postoja. Pevného postoja jedného proti druhému. Psíčkara proti nepsíčkarovi, vegetariána proti mäsožravcovi, abstinenta proti alkoholikovi, ufóna proti pozemšťanovi...
   Oni v skutočnosti nikdy neboli a ani nebudú jeden proti druhému. Ale nám, členom demagogického zboru, majiteľom demagogických poradní, ide o to, aby sme po tejto stránke úspešne pobalamutili všetkých proti všetkým. Jeden za všetkých, všetci za nikoho.

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
---------------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014