peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nepokoj ľuďom dobrej vôle

:)

                Nepokoj ľuďom dobrej vôle

Prišli Vianoce, čas radosti, veselosti. Úprimne som sa tešil, že si do bytu politiku nepustím! Budeme pod stromčekom ležať s deťmi na bruchách a rozbaľovať darčeky. Ale tohto roku je politika neodbytná! Pod Alfom, pri legu a zimných čapiciach ležali balíčky pre hlavu rodiny. "Tato, tato... Aj toto ťažké, hrubé, je pre teba!" volali hľadači pokladov spod stromčeka. Do izby k betlehemu sa preplazili Kissinger, Meško, Churchill, Bibó, Špitzer, ešte aj v Albertovi Marenčinovi bola politika! Dostal som od Ježiška krásnu pochúťkovú literatúru - ale politickú. Chvála Bohu na výsostiach, NEPOKOJ ľuďom dobrej vôle. Je to tak. Krutosť demokracie je v tom, že si občan nemôže dovoliť POKOJ ani cez Vianoce. Aspoň nie teraz - v prvých fázach demokracie. Len náš NEPOKOJ, NEPOKOJ ľudí dobrej vôle, môže zachrániť naše deti pred komunizmom alebo fašizmom.
   Bývalí i terajší komunisti nás z celej sily upokojujú, aby sme sa do politiky nestarali, že všetko za nás vybavia. Rozdelia majetok národa všetkým, nájdu nepriateľov národa, ktorí nám nedožičia pokojné budovanie štátu, nakŕmia penzistov, učiteľov, siroty... Všetky tie ich rečičky nemôžu normálneho občana upokojiť. Predstavte si, že by vás - veriacich kresťanov - začali farári upokojovať, že Ježiško v jasličkách sa nenarodil z nepoškvrneného počatia Panny Márie, ale z normálneho pohlavného styku s Jozefom! Mňa by táto nová téza farárov NEUPOKOJILA. Celý život mi hovorili niečo úplne opačné, a teraz im mám veriť?  Komunisti okolo mňa, ktorí ma celý život znepokojovali "pravdami" o tom, že boháči sú lumpi, Amerika je zlá a farári sú podvodníci, ma teraz z celej sily UPOKOJUJÚ, že to tak nikdy nebolo a nie je. Sú ochotní obetovať sa, stať sa kapitalistami, fabrikantmi, bankármi, sú ochotní UPOKOJIŤ v nás chúťky dostať sa do politického života, odradiť nás od politiky ako takej. Obetavo privatizujú tlačiarne, rekreačné strediská, ba daktorí - chudáci - aj železiarne. Nevedia, čo skôr sprivatizovať, len aby nás odbremenili, UPOKOJILI.
   Pretože im ako občan neverím, neverím ani na POKOJ ľudí dobrej vôle. (Hovorím stále o ľuďoch dobrej vôle.) Daktorí mi možno máte za zlé, že akurát v tieto sviatočné dni vyvolávam NEPOKOJE. Musíte mi veriť, že akýkoľvek pokoj v dnešných časoch nemôže byť užitočný ani pre vás, ani pre mňa. Tí, čo majú v parlamente väčšinu, čakajú, že sa prv či neskôr upokojíme. Nie som o tom presvedčený, či čakajú zbytočne. Je celkom možné, že sa na politiku postupne všetci vykašleme a zavládne taký pokoj, že sa ani vtáčik letáčik neozve. Vrabce na streche síce budú ešte chvíľu čvirikať, že ten a ten klame, henten ukradol to a to a tá a tá nemá titul JUDr. Ale keď vrabce zistia, že ich v televízii neukazujú a každý sa tvári, že ich čvirikanie na streche nepočuje - zmĺknu. (Ako keby do vrabcov strelil.)
   Ale je aj celkom možné, že väčšina v parlamente čaká na náš POKOJ zbytočne. Nebudeme pokojní - lebo nie sme sprostí. Keby sme boli sprostí, tak nám môžu pokojne aj po hlavách skákať - pokoj si vziať  nedáme. Ale keďže nám to myslí, NEPOKOJ ľudí dobrej vôle si vziať nedáme a aj po Novom roku budeme čvirikať.
   Demokracia má tú nevýhodu, že POKOJ ľuďom dobrej vôle môže zaručiť až po dvesto-tristo rokoch svojho jestvovania! Aj vyšľachtenie pekného anglického trávnika trvá približne toľký čas!
   Koľko bude trvať vyšľachtenie pekného slovenského PRÁVNIKA? Takého, ktorý by žil v neustálom NEPOKOJI nad dodržiavaním práva, zaručoval by tým POKOJ ľuďom dobrej vôle, o ktorom teraz ešte len snívame.
   Nuž nezostáva nám nič iné ako - do nového roka zaželať si veľa NEPOKOJA pre ľudí dobrej vôle. Nemajte mi za zlé, že v  tieto sviatočné dni vyvolávam nepokoje. Nepokoj s vami!

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
----------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014