peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pokoj ušiam vašim, bračekovci

:)

        Pokoj ušiam vašim, bračekovci

        Počas druhej svetovej vojny vypovedalo Slovensko vojnu najprv Zväzu sovietskych socialistických republík a potom Spojeným štátom americkým. Tak ZSSR, ako aj USA sa ocitli v nezávideniahodnej situácii. V šachu sa takému ťahu hovorí "vidly". Zopakujme si milý vtip z tých čias: Dvaja slovenskí drotári, ktorí boli práve vo Švajčiarsku, poslali domov telegram: "Máme sa vrátiť domov - stop - alebo máme udrieť zboku? - stop" Dožili sme sa čias, keď - povedané básnikom - drotárska krošňa na klinci visí... a z drotárov sa stali generálni riaditelia. A chvalabohu - nie sú len dvaja, ako tí drotári. Kde len oko dovidí, máme samých generálnych riaditeľov. Aj predsedov jesto. A nie sú to nejakí zakríknutí okúňavci. Jeden z nich tradične vyhlásil vojnu USA. Zatiaľ len rozhlasovej stanici USA, ktorá sa maskuje pod názvom Slobodná Európa. Ale keď sa k nemu pridajú aj ostatní predsedovia a generálni riaditelia, má sa americký senát na čo tešiť! Možno ani nebude potrebné použiť vojenskú silu a USA sa samy rozpadnú vo svojej prehnitosti. Prezidenta majú sexuálneho maniaka, jeho žena je klamárka a americký ľud je na našej strane. Upiera s nádejou svoje oči cez oceán k našim generálnym riaditeľom  predsedom, že mu prinesú vytúženú slobodu. Vie, že "krajina neobmedzených možností" je propagandistický výmysel, zatiaľ čo "krajina neobmedzeného počtu generálnych riaditeľov" je reálna skutočnosť. Teraz, keď naši generálni riaditelia dali hlavy dohromady a ich strategické ťahy obdivuje celý slobodný svet, bude USA raz - dva v úzkych. Nechcel by som byť v koži člena amerického senátu. Ak sa rozhlasová stanica, ktorú doteraz financoval senát, v éteri nezmúdri - určite naň Kongres pošle komisiu. Američania nie sú hlúpi a slepí. Vedia veľmi dobre, akú šarapatu môže komisia narobiť! Možno dákemu zábudlivému senátorovi vráti diplomatku, ktorú v tom americkom hurhaji stratil. Možno zistí, že republikáni v minulých voľbách sfalšovali volebné hárky. Umúdri sa Amerika? Vypne rozhlasovú stanicu, ktorú aj tak u nás nikto nepočúva? Vie si vôbec americký senátor predstaviť situáciu, keď sa vzduchom zablysnú valašky? "A komu odpíše lístoček trirohý, toho nezachránia ani múry do oblohy...! Stavím sa, že doteraz nemajú solídny anglický preklad našej klasickej poézie. Preto pôsobia tak nebojácne.
        Škoda, že sa predsedovi vlúdila do výroku o rozhlasovej stanici faktická chyba. Vyhlásil, že "... nosná relácia Aktuality, súvislosti, argumenty neprináša vyvážené informácie a všetky informácie majú jednoznačne v sebe zabudovaný prvok negativizmu.." Nakoľko ide o audioprogram, slovo nosná by som nahradil slovom UŠNÁ. Už starí Rimania vravievali: "Audi alteram partem" (Vypočuj druhú stranu). Ech, keby tak americký senát mal toľko rozumu ako senát v starom Ríme. Starí Rimania nechceli o financovaní nijakej vysielačky v Rímskej ríši ani počuť. Rozložili pekne po horách vatry a ohne podávali správy do ďalekých provincií. Okolo vatier sa dá aj zakrepčiť, aj si dačo vypiť, zbratať sa, veseliť sa - čo sa o rádioprijímači povedať nedá. A koľko elektrického prúdu taká rušička... -(prepáčte omyl - sila zvyku) ... chcel som povedať vysielačka - zožerie! A sú to doslova do vzduchu vyhodené peniaze, pretože tá vysielačka má "v sebe zabudovaný prvok negativizmu".
        Nedá mi, aby som nevyriekol krutú pravdu: Sami sme si na vine, že nás Američania balamutia v éteri. Keby nebol Slovák Murgaš vynašiel rádio, bol by pokoj. Samozrejme, že ten dobrý slovenský pán farár z Tajova nemohol tušiť, keď prvý raz použil svoj tón - systém na elektrický prúd, že ho americkí senátori zneužijú. Mimochodom, Murgaš namaľoval aj niekoľko olejov na plátno. Kedy nám ich Američania vrátia? Toto by mohli oznámiť na Slobodnej Európe, a nie vyrývať do našich predsedov a generálnych riaditeľov!
        Idem si pustiť Slobodnú Európu. Možno sa začnú kajať. Iné východisko pre nich nevidím. Prepáčte za nesprávne posledné slová. Správne som mal napísať: Iné východisko pre nich nepočujem. Audi alteram partem, bračekovia. A nezabudnite si opraviť aj chybu v kolede: "Povedzte nám, pastuškovia, čo ste videli..." na správne: "Povedzte nám, pastuškovia, čo ste počuli..."
        Pokoj ušiam vašim
                Július Satinský

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
--------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014