peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť z piluliek

:)

        Šľak ma ide trafiť z piluliek

        Niektorí kamaráti ich stále nosia pri sebe. Všelijaké, rôznofarebné, na rôzne choroby. Celí šťastní si každú chvíľku šľahnú dlaňou do úst pilulu a zapijú ju vodou. Na bolenie hlavy alnabón, dinyl alebo spasmoveralgín, proti žalúdočnej nervozite majú belaspón, proti nespavosti rohypnol, nitrazepam, kombinujú to s celaskónom, kalciom, B-komplexom a tak im prejde deň v neustálom požívaní pilúl. Ech, pilule, pilule - radšej keby zjedli kilo cibule. Od cibule človek smrdí, ale od pilule mu slabne organizmus, navyká si na umelo vyvolané stavy a pľundruje to žalúdočné steny, vnútornosti, pečeň...
        Ja začínam deň lyžičkou agátového medu. Potom si šľahnem orech. To jedno aký: môže byť lieskový, vlašský, podzemnica olejná, či mandľa. Na to si v našej rodine 500 rokov dozadu dá každý  ráno kalíštek dákej frndžalice. Mávali sme u starej mamy orechovku, slivovicu, borovičku, zubrovku, malinovicu, calvados alebo "šuter". t.j. lavórovicu. Takto pripravený člen našej rodiny vykročil do dňa. Ak bolo trochu čiernej kávy - povzbudila! Ak ste drevorubač alebo kosec hore na lúkach, potrebujete aj slaninku s chlebíkom, bôčik alebo hustú polievku. Ale v našej rodine sme drevorubačov nemávali.
Potom už treba sem-tam cez deň zjesť strúčik cesnaku, kapustu a červenú repu, čiže cviklu. "V ten deň, keď zješ cviklu, ťa nemôže trafiť šľak!" hovorievali starí Rimania. V tých orechoch, cibuli, kapuste, cesnaku, mede a vo všetkom ostatnom, čo som vymenoval, je to isté ako v pilulách. Z pilúl som mal v ústach akurát acylpirín. To je vynález blízky prírode. A - keď už vám tak prezrádzam svoj životný štýl, ešte jednu radu: prelievajte organizmus čajmi a minerálkami. Striedajte druhy, nezostávajte pri jednom čaji, pri jednom minerálnom prameni. A pchajte do seba jablká, citróny, pomaranče, grapefruity! Striedajte Fatru, Slatinu, Budišskú, Salvador a raz do mesiaca prelejte trúbky-črevá studeným pivom. Viac vám prezradiť nemôžem.
Možno, ak ma čítajú dáki doktori z interny alebo kominterny, práve si šľahli do úst pilulu, aby ich z mojich rečí šľak netrafil. Možno sú takí, ktorí sú mojimi názormi na životosprávu nadšení. Tí budú dlho žiť! Lebo nadšenie je tiež liečivé. Kto sa stále nadchýna - veľmi dlho skapína. Nie, nie, to nevymyslel Aristoteles ani Avicena. To som vymyslel ja.
Skúste sa nadchnúť, byť nadšený aspoň pol hodiny denne a uvidíte, ako sa vám zdravie vylepší. Prosím? Nepočul som vás dobre... Jáj! Že čím sa máte tu u nás nadchnúť? Zvrchovanosťou. Keď sa nadchnete zvrchovanosťou - budete zvrchovane nadšený. A ja už skutočne neviem, čo je na svet zdravšie ako byť zvrchovane nadšený .To je ako keby ste sa napili žinčice, kýšky, kyselky a uhorskej vody dohromady! Len pilulky nejedzte! Mohol by vás z nich - veď viete čo!

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-----------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014