peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z velebenia pravdy

        Šľak ma ide trafiť z toho, akú vedu robia právnici, novinári a pravdovravníci-amatéri zo stráženia pravdy a z velebenia pravdy. Možnože ste si už dávnejšie všimli, že patrím medzi klamárov, výmyselníkov chválenkárov, barónov Prášilov (to barón Prášil vzniklo zrejme z prirovnania "klame, až sa mu z úst práši") a hrdo sa k nášmu klamárskemu stavu hlásim.
Priznávam - my klamári, to máme na svete ľahšie ako pravdovravní! Počujte, čo tí si vytrpia za svoju pravdovravnosť, nepodkupiteľnosť! Klobúk dolu, že sa po toľkých utrpeniach ešte stále nájde dáky pravdotepec, ktorý teperí ten balvan pravdy na horu ako bájny Sizyfos a keď mu ho klamári zhodia do doliny, zíde poň a začne ho teperiť znovu.
Lebo rozdiel medzi pravdou a lžou je technický: Pravda sa teperí, kým Lož letí. Pravda je ťažká, ťažko pochopiteľná. Povedzte si nahlas: "Jánošík bol lúpežný vrah." Hneď sa vám ako Slovákovi priťaží na duši. Ale keď zostanete v klamstve "Jánošík bol hrdina, ktorý bohatým brával a chudobným dával", nemáte nijaký problém a zbojníčite ďalej či už ako súkromný podnikateľ alebo predstaviteľ štátneho rezortu.
Bojovať za pravdu je povinnosť čestného človeka. Ale klamať je rozkoš. A kto by si v živote nedožičil nejakej tej rozkoše? Trošku kvalitnej čokolády, cigaretku, vaječný likér alebo čučoriedku v rozpuku? A právnik či novinár- strážcovia Pravdy- hneď tú milú slabôstku, to rozkošné klamstvo, ktoré človek len tak z kratochvíle pustí do sveta, klasifikujú, definujú ako účelovú lož, klamanie telom, zavádzanie pracujúcich alebo dokonca zámerné odvádzanie pozornosti od pravdivej skutočnosti...
Ako klamára, ctiteľa dobre vymysleného rómstva (lebo sloveso cigániť je zastaralé a treba ho nahradiť slovesom rómiť) ma zaujala napríklad cesta okolo sveta, ktorú presne pred sto rokmi podnikol následník trónu habsburgského Rakúsko-Uhorska František Ferdinand d´Este. Ten Ferdinant, ktorého potom v roku 1914 zastrelil spolu s manželkou študent Gavril Princip v Sarajeve a odvtedy je celý svet jedno veľké Sarajevo...
Viedenský cisársky dvor ohlásil v tlači oficiálne na začiatku roku 1892, že následník trónu Ferdinand podnikne so skupinou vedcov veľkolepú vedeckú expedíciu - cestu okolo sveta na lodi Cisárovná Alžbeta z Terstu cez Cejlón, Kalkatu, Singapúr, Austráliu, Jokohamu, Ameriku...
Poddaní Jeho cisárskeho Veličenstva Františka Jozefa boli nadšení, tak, ako bolo nadšené celé Rakúsko-Uhorsko. Najnadšenejší bol následník trónu Ferdinand, ktorý si mohol v teplých krajinách liečiť priedušky a tuberkulózu. Lenže - aby to nevyzeralo fádne: Ferdinand má choré pľúca, preto mu cisár dovolil sakramentsky drahú cestu okolo sveta. Aby to nevyzeralo tak, že Habsburgovci sú tuberáci a ten druhý v mocnárstve, následník trónu, najväčší tuberák (bože ako hnusne znie tá pravda!), vymysleli hovorcovia viedenského panovníckeho domu krásnu lož o vedeckej expedícii okolo sveta. Vedecká expedícia vyzerala tak, že Ferdinand si dal nanosiť pušky a náboje na loď, pozval kamarátov, čo s ním chodili na poľovačky a vyrazili do sveta na tigre, plameniaky, pštrosy, strieľali aj medvedíkov koala - proste spravili si za štátne peniaze nezabudnuteľný výlet! A podaktorí strážcovia pravdy sa rozčuľujú, že to nebola vedecká expedícia! No a čo? Mali vládne kruhy oznámiť svetu, že ide o veselý výlet kvôli tuberkulóze. Veď by vo svete ošpatili pravdivý obraz Rakúsko-Uhorska!
Šľak ma ide trafiť z toho akú robia novinári a právnici vedu z velebenia Pravdy! Ako do nás klamárov furt dobiedzajú!

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-----------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014