peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z úskalí

        Poznáte takých prorokov, ktorí vás vyprevádzajú na ďalekú cestu so slovami: "Choď, len si choď synak, ale na ceste ťa čaká mnoho úskalí!" Priznám sa vám otvorene - som poriadne starý corgoň, precestoval som kus sveta - ale úskalie som nikde nevidel. Bol som v Súľovských skalách, v Pražskom podskalí, videl som Skalné mesto, Polčínske skaly, Labradorskú skalu, milánsku La Scallu, ale úskalia sú podľa mňa len výmysly. Prijal by som úskalie, keby naozaj pri skalách, okolo skál nejaké úskalie bolo... Ale úskalie sa vraj vyskytuje na celkom iných miestach. Napríklad manželské úskalia. Myslia sa tým frajerky, bokovky, černoty... jedným slovom nevera. Ale čo je na mojich frajerkách, čo by čo i len vzdialene pripomínalo skaly, neviem pochopiť?
Žeby povaha? Áno. Povaha tiež má svoje úskalia. Truc. Lišiackosť. Predvídavosť. Pomaly, pomaličky prichádzam na to, čo je vlastne úskalie! Úskalie je všetko. Život je samé úskalie.
Prídete na svet a už vás tu čakajú potvory - úskalia. V pôrodnici vám roztržitá sestrička vymení novorodenecké číslo na zápästí a dostanete sa do úplne inej rodiny, ako ste sa mali. Prebaľuje vás dáka úplne cudzia osoba, všetci robia "ťuťuli-muťuli", a pritom netušia, že si z pôrodnice vyzdvihli iné číslo. A životné úskalia sa len tak hrnú. To sa zjaví úskalie vo forme svetovej vojny, tam zasa slovenské úskalie ľudových remesiel. Úskalia sa hromadia a hromadia - až jedného dňa zistíte, že niet východiska: ste v úskalí od hlavy až po päty. Trčí vám z úskalia len jedna nosná dierka a vy nemáte inú túžbu, len sa zbaviť životných úskalí. Sú takí, ktorým sa to podarí. Vezme si dáku z Kuvajtu, z Kuvajtu mu tečie nafta, z Kuvajťanky mu tečú nervy - a postupne je z toho úplne šiši.
A to som začal len tak spakruky životné úskalia. Nemám čas sa púšťať do jazykových úskalí. Stretnete človeka, cítite, že by sa mohol stať vaším Osudom - ale nerozumie po slovensky ani slovo. Je v jazykovom úskalí a vy spolu s ním. (Sprechen Sie deutsch? a ste v úskalí!) Svoje špecifické úskalia má aj metabolizmus. Na prvý pohľad - takto zvonku - vyzerá náš zažívací trakt ako pokojný objekt. Ale ja v ňom plno úskalí: tenkô črevo, hrubô črevo, slepô črevo, žlčník, pečeň, ľadviny - samé úskalia. Tu som pochopil, že darmo chce človek úskalie vidieť na vlastné oči - to sa nedá. Úskalie možno len cítiť - ale to potom už stojí zato. Dobre vám radím, nerobte si nič zo svojich životných, manželských, nervových úskalí! Úskalia vždy boli aj budú! Hlavná vec, že vy sami nie ste úskalie. Lebo sú aj takí, čo sa nehanbia stať sa vaším životným úskalím. Z takých úskalákov ma ide trafiť šľak.

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014