peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z počítačov

        Ľudstvo dengľavie najmä z nich. Naša dengľavosť ja stále dengľavejšia vynaliezaním nových a nových funkcií pre počítače. Voľakedy, keď vypukla vojna, nastúpili na nejakej veľkej lúke proti  sebe dve armády a bili sa po hlavách halapartňami - kým jedna z armád nezvíťazila. Používala sa aj jazda, luky, šípy, meče.
A dnes? Vojenskí odborníci si naprogramujú v počítači cieľ útoku, straty, objekty, ktoré majú zničiť - a dajú počítaču povel PÁĽ! (Najlepšie je to cez ENTER). Ľudia pozerajú vojnu počítača na televíznych obrazovkách. Majú, spolu s generálmi, presný prehľad, kto víťazí, kto utrpel porážku... Chlapi sa vôbec nemusia medzi sebou biť, sekať, rúbať, strieľať - všetko za nich vybaví počítač. Tak ako na amerických a japonských poliach roľníci posediačky riadia diaľkovým ovládačom cez počítače traktory a kombajny, tak sú počítačmi diaľkovo riadené vo vojne rakety, delostrelectvo a možno raz budú bojovať naozaj len pešiaci - roboti a variť im budú v poľných kuchyniach roboti - kuchári...
Sú na svete už podnikatelia, ktorí nemusia vyjsť zo svojej izby od počítača a zarábajú milióny. Na počítači im naskakujú čísla z japonskej alebo kanadskej burzy a oni cez počítač dávajú pokyny svojim burzovým maklérom, čo majú kúpiť a čo majú predať...
Cez počítač si môžete prečítať pomaly všetky čerstvé noviny na svete. Cez počítač sa môžete dostať k akémukoľvek slovníku a nájsť si v ňom ktorékoľvek heslo pod ktorýmkoľvek písmenkom.
Sú takí machri, ktorí svojím počítačom vykradnú banku. Proste - zaoberajú sa rôznymi kombináciami tajných kódov a pripíšu si z bankového konta na svoje tajné konto nejaký ten miliónik - prípadne dva. Nielenže mi chodí po chrbte mráz z počítačov - ale ide ma z nich priamo trafiť šľak! Domyslite to so mnou dokonca: veď ľudstvu hrozí totálne zdengľavenie! Chcete babu? Kúpite si počítač na virtuálnu realitu. Ľahnete si do vane s príjemnou vlažnou vodou, pripojíte si špeciálne virtuálne okuliare a do kúpeľne vám vojde baba. A keď chcete, aj tri! Blondína, tmavovláska aj hrdzavá... Skutočné baby nebudú potrebné.
Chcete všetko vedieť? Napojíte sa na databanku nejakej univerzity a budete si premietať slovníky, učebnice, učiteľov, pomôcky, anatómiu, geometriu - čo len chcete. Obávam sa, že v budúcnosti nebudeme potrebovať ani vojakov, ani učiteľov, ani baby - ani seba. Budeme potrebovať len kvalitný silný počítač. Lenže budeme musieť vymyslieť - ako zachovať ľudský rod. Lebo pochybujem, že ženy budú súhlasiť s tým, aby reálne v pôrodnici rodili deti. Veď aj to si - možno - budú môcť vybaviť cez počítač... Ak nebudú také zdengľavené, že budú ešte vládať stisnúť gombík na diaľkovom ovládači...
Ech, niekedy mám chuť vziať do rúk halapartňu a porozbíjať počítače. Šľak ma ide z nich trafiť. Musím si naprogramovať v mojom holandskom TULIP COMPUTERI zoznam adries obchodov s halapartňami. Som totiž zvedavý, kde ich predávajú najlacnejšie.

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

  1. :-))
    Šľak ma ide trafiť z počítačov ...:) aj mňa niekedy:)Veľmi sa mi to páči!
    publikované: 21.10.2011 10:21:06 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014