peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z námahy

        Niekomu robí námaha dobre. Vzpiera činku, behá do kopca alebo sa aspoň bicykluje - ja - keď nemusím - tak sa nenamáham. Lebo ma od námahy ide trafiť šľak.
Jediná námaha, ktorá mi robí dobre je, keď si ponamáham hlavu. Konkrétne mozog. Po takej mysliteľskej námahe som ako znovuzrodený. Pri takom namáhaní prídem vždy na také veci, že sa sám čudujem, ako som na ne mohol prísť! Zrejme práve tou námahou.
Hlava mi ide prasknúť - ale vždy na niečo prídem. Minule som si len tak, v rámci rozcvičky položil otázku: "Čo u nás so starými ľuďmi - s dôchodcami?" A po určitej námahe som prišiel na riešenie. Každú jeseň by sa zhromaždili na telegrafných drôtoch a odleteli by do južných krajov. Ale dôchodok by im išiel i cez zimu. Tam - v južných krajoch by sa už dáko prestravovali. Počul som, že v južných krajoch je všade po zemi plno opadaných banánov, ananásov, pomarančov... Na jar by prileteli naspäť - k nám, vnukom - a išli by si na poštu vybrať dôchodok za tých šesť jesenných a zimných mesiacov. Tak by mali zdvojený dôchodok a za ten by sa prestravovali doma. Na jeseň by zasa odleteli. No vidíte - stačí ponamáhať trochu mozog a dá sa nájsť optimálne riešenie.
Alebo som sa ponamáhal - hoci sa aristokraciou zaoberám len okrajovo - vymyslieť plán, ako u nás na Slovensku vytvoriť aristokraciu! Keďže sa aristokrati na celom svete väčšinou predpoludním pohybujú v bazénoch, treba začať s ich tvorbou už v školských rokoch. Treba napustiť školské triedy príjemnou vlažnou vodou a žiaci by sa v plavkách prevaľovali v laviciach a osvojovali by si učivo, ktoré by im prednášal učiteľ - tiež v plavkách. Pokiaľ by sa niektoré učiteľky hanbili s momentálnymi postavami vyučovať v bazéne, mohli by učiť oblečené, ale po vyučovaní by museli hodinku-dve stráviť v sušiarni.
V aristokratických kruhoch sú sušiarne samozrejmou súčasťou školského komplexu (preto vyzerajú niektoré pedagogyne na Západe dosť vysušene) a patria k veci. To sa týka aj žiakov-aristokratov, ktorí si zabudnú doma plavky a sú na vyučovaní v bazéne oblečení. Vysušení poškoláci by sa ešte mohli ponamáhať v posilovni pri sušiarni, aby z nich neboli slabingerovia. Lebo slabinger sa v spoločnosti aristokratov dosť ťažko uplatňuje. Ja viem, že pri toľkej spotrebe vody na gymnáziách by platil riaditeľ vysoké stočné. Ale na druhej strane by mu to mladý aristokrat po absolvovaní kúpeľného gymnázia určite vďačne splatil. Stačí, aby cez prázdniny umýval na benzínovej pumpe predné sklá na autách aristokratov alebo robil nosiča na letisku.
Stačí ponamáhať mozog a vidíte, že nápady sa len tak hrnú. Môžete namáhať len telo - ale v tom prípade nedostanete nápad. V tom prípade dostanete pruh, alebo svalovú horúčku.
Šľak ma ide trafiť od námahy. Musím si kúpiť motorku Yamahu. Tá nevyžaduje žiadnu námahu! No vidíte: trochu som ponamáhal hlavičku a je tu nový reklamný slogan pre japonské Yamahy. A nedalo to ani tak veľa námahy. Namáhavé bude vylúdiť honorár od Japoncov...

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014