peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
------------------------------------------------------------------

        Šľak ma ide trafiť zo škaredých slov

        Šľak ma ide trafiť z takých, čo škaredo rozprávajú. Je ich toľko, že sa mi z nich raz naozaj niečo stane! V lete na chalupe, kde bola okolo mňa celá rodina, naše deti, bratanci, sesternice, švagriné, som od rána nič iné nepočúval, len "Kde do riti si dala kľúče od auta?" "Hovno ťa po tom!" "Ja sa z teba dos..." ani sa mi to nechce všetko v tejto slušnej knihe pretriasať...
Jedného rána, keď som to už nemohol vydržať, vyvesil som na kufrík ceduľu s oznamom: "Pokuty za škaredé slová. Cenník" Za najškaredšie sa platilo od toho rána 5 korún, za menej škaredé 2 koruny, boli tam aj nadávky za korunu a DOPRČÍC bolo za 50 halierov.
Bol to raj pre udavačov - každý zbystril uši a podchvíľou niekto utekal s ceruzkou k ceduli a zapísal pokutu na toho, kto povedal škaredé slovo. Každý večer sa platilo cash do papierovej škatule-pokladne. Ľudia i deti na prázdninách okolo mňa začali hovoriť slušnejšie, aby im to nešlo do peňazí. Začínal som sa cítiť ako svätý otec. Samá dobrota, čistota, milota! Rodinná rada sa pôvodne dohodla, že za pokuty sa bude kupovať zmrzlina. Ale zrazu bolo v škatuli toľko peňazí - niektorí príbuzní si od škaredých slov ťažko odvykali, že na ne niektorí rafinovanejší jedinci dostali zálusk!
Malý Mišo, ktorý pôjde do II. triedy, navrhol za finančníkov, že peniaze by mal ten, kto povie najmenej škaredých slov. Plénum pri obede na záhrade novelizáciu zákona odhlasovalo a u nás sa začali diať čudné veci: driemem si na gánku a počujem zvonku tiché rozhovory:
"Betka, povedz slovo ŤIR odzadu!" Betka je tiež druháčka, ale rozum zatiaľ brať nezačala. (Bohvie, kedy začne. U žien je termín, kedy sa berie rozum, veľmi neistý) Počul som, ako Betka bez akejkoľvek bočnej potuchy povedala odzadu ŤIR a malí bratanci sa hneď diabolsky rozrehotali a utekali pripísať tej chuderke ďalšiu pokutu! Aj švarinú dostali. Pýtali sa jej, ako vlastne znie doslova ľudové porekadlo Urob psovi dobre... Jeden z nezbedníkov zadumane opakoval: Urob psovi dobre... akože je to ďalej, tetuška? Tetuška, inak veľmi slušná slovenčinárka, aj do kostola chodí, lebo teraz musí, synovčeka bez postranných úmyslov doplnila: "...oserie ti plot!" a chlapec utekal k ceduli pripísať tetuške pokutu za škaredé slovo.
Postupne mi svitlo, že môj pôvodne ušľachtilý zámer podaktorí ziskuchtivci zneužívajú vo svoj prospech! Veľmi som zosmutnel. Pri obede na záhrade som mal prejav plný humánnych myšlienok a zovšeobecnení "Prichádzam k presvedčeniu," hustil som do rodinných príslušníkov na letnom byte, "že čoho sa ľudstvo dotkne - to poserie!" Utekali k ceduli a pripísali mi ďalšiu pokutu.
Šľak ma ide trafiť z takých, čo škaredo rozprávajú

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
----------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014