peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spoza dverí Milana Lasicu

        Kŕdle aktivistov, ktorí len tak striehnu, proti čomu by mohli protestovať, začínajú sa zaoberať golfom. Zatiaľ len tak okrajovo, ale nepochybujem, že časom sa do golfu pustia naplno, najmä keď sa ukazuje, že boj proti Gabčíkovu a atómovým elektrárňam bol (bohužiaľ) márny. Prvé lastovičky sa už zlietajú. Nedávno bola v tlači uverejnená fotografia bernolákovského kaštieľa a pod ňou text asi tohto znenia: "O golfe na bernolákovskom ihrisku sa píše iba vtedy, keď sú tam turnaje, na ktorých sa zúčastňujú tzv. známe osobnosti." Pretože nie som len známa osobnosť, ale aj člen bernolákovského golfového klubu, trochu sa ma to dotklo. Ten text čitateľovi našepkáva, že na bernolákovskom ihrisku sa okrem turnajov známych osobností nič pozoruhodné nedeje. Nie je to pravda. Deje sa tam toho dosť, len sa o tom v novinách nepíše. Prečo? Pretože novinárov viac zaujímajú známe osobnosti ako golf. To sa dá pochopiť. Ťažšie sa dá pochopiť prečo z toho, že o golfe píšu len v spojitosti so známymi tvárami, obviňujú samotný golf, bernolákovské ihrisko, a nezabudnú pritom naznačiť, ale veľmi jemne, že tu ide o rozmary tých, čo sa už naozaj nevedia zmestiť do kože. Keď si pozriete stánok umiestnený nad tou fotografiou, dočítate sa, že všade na svete sa golfové ihriská stavajú na smetisku a my ho, čuduj sa svete, chceme postaviť na Táľoch. Z týchto všetkých rečí a náznakov vanie akýsi nežný komunizmus. Čítam za nimi asi toto "Golf je zábavka hŕstky milionárov západnej proviencie, ktorí si to môžu dovoliť, pretože žijú na úkor obyvateľstva rozvojových krajín. Prečo by sme sa mali po nich opičiť?" (Keďže aj my sme rozvojová krajina - dodávam ja, ale oni to nevyslovia) Nežný komunizmus je veľmi vďačná záležitosť, pretože ľudí osloví a nežne poštve. Nedávno som v Bernolákove odpaľoval loptičku na jamke číslo tri a počul som, ako za plotom ktosi vykrikuje: "Choďte do...vy...golfistickí..., chcete nás tu pozabíjať vy..." Žiaľ, bola to žena a bola opitá. Takže sa dá povedať, že išlo o folklór.
        Ako presvedčený golfista chcem povedať k celej veci iba toľko: Golf je báječný šport. Práve som sa stal členom Asociácie seniorských golfistov Slovenska, Povedzte, ktorý šport takto vážne rata s človekom, ktorý zavŕšil šesťdesiatku? A nielen šport. Kto nás dôchodcov berie takýmto spôsobom do úvahy? Golf je vášeň. Je to niečo podobné ako rybačka alebo sex. A golfové ihrisko nie je devastovanie prírody, ale jej kultivovanie. Aktivisti zľutujte sa.

Zdroj: Milan Lasica: Spoza dverí, IKAR 2003
----------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014