peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spoza dverí Milana Lasicu

:)

                   Radostná správa pre politológov, biológov, fyzikov, chemikov. Radostná správa pre všetkých. Nielen bunky, ale aj politické strany vznikajú delením. Prišiel som na to pozorovaním politického diania na Slovensku v poslednom desaťročí. Aby sme si rozumeli, prišli na to iste už viacerí, nedá sa na to neprísť, ale ja som to pomenoval prvý a už mi to nikto nevezme. Nazvime to, povedzme, Lasicov zákon, alebo ešte lepšie Lasicova veta. Ako znie Lasicova veta, opýta sa učiteľ žiaka tesne pred maturitou. To je jasné, odpovie žiak, Lasicova veta znie: "Politické strany vznikajú delením" Výborne, poteší sa učiteľ, z teba niečo bude. Žiak si s frajerským úškrnom sadá do lavice a vedľa sediaca spolužiačka mu posúva papierik, na ktorom je napísané "Dnes o siedmej na Konventnej. Žiak sa sebavedome usmeje a pripíše tam "Uvidíme!" Chcem tým naznačiť, že znalosť Lasicovej vety by raz azda mohla súperiť s tým banálnym štvorcom nad preponou či s telesom ponoreným do kvapaliny. Mimochodom, keď vleziete do napustenej vane, je logické, že hladina stúpne, na to netreba byť akademik, aby ste to zbadali. A v Archimedových časoch sa muži zdržiavali väčšinou v kúpeli, takže čo už za zázrak. Pytagoras to mal trochu zložitejšie. Nedá sa povedať, že kreslenie štvorcov nad preponami a odvesnami by bola v tej dobe masová zábava. Bolo to predsa len čosi výnimočné. Keď na to Pytagoras prišiel, iste sa chcel vytiahnuť pred svojou ženou. Vbehol do kuchyne(?) a zvolal "Hádaj žena, čomu sa rovná štvorec nad preponou?" Žena bezradne krčila plecami a Pytagorovi prišlo ľúto ďalej ju napínať, tak vybafol: "No predsa súčtu štvorcov nad oboma odvesnami, ty krava!" Ako sa tá hanbila! Ako je možné, že som na to neprišla už dávno, hovorila si v duchu, zatiaľ čo Pytagoras bežal oznámiť túto zvesť svojim kamarátom do najbližšej krčmy (?). "Chlapi," skríkol už vo dverách, "štvorec nad preponou sa rovná súčtu štvorcov nad oboma odvesnami!" V krčme (?) zavládlo ticho. Až po chvíli sa jeden z chlapcov spamätal a spýtal s zarazeného Pytagora: "Čo si dáš?" A viac o celej veci nepadlo ani slovo. Pytagoras sa nadránom vrátil domov a pre istotu vyryl svoju vetu dlátom do steny. A tak sa zachovala pre nás, ktorí vieme, o čo ide.
        Lasicovu vetu netreba vyrývať. Vznáša sa nad nami v predvolebnom lufte, vánok sa s ňou ihrá a ona mieri kamsi hore do oblakov... prepáčte, trochu ma to vzalo. Vráťme sa na zem. Politické strany vznikajú delením. Najprv bola komunistická. Z nej vzišli: VPN, SDĽ, KDH a SNS. Z VPN vzniklo delením HZDS, ďalej SMK a MNI. Nasledovala ODÚ, ktorá zanikla, ale zato z HZDS sa oddelila DÚ, ktorá sa najprv volala inak, ale nepamätám si už ako. Z SDĽ sa oddelila SDA a ešte predtým SMER. SNS nevydržala s nervami a oddelila sa od nej PSNS, čiže Pravá Slovenská národná strana. To znamená, že tá pôvodná je falošná, ale nemá to v názve. HZDS má na rozdávanie, a tak sa z neho oddelilo HZD bez S. Zrejme aby sa to neplietlo. Dá sa očakávať, že časom sa od SMERU ešte oddelí PROTISMER a z ANO buď nie, alebo MOŽNO. A nad týmto chaosom sa ako motýlik vznáša Lasicova veta Politické strany vznikajú delením. Možnosti sú nekonečné. Do toho!

Zdroj: Milan Lasica: Spoza dverí, IKAR 2003
-----------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014