peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spza dverí Milana Lasicu

:)

     Vianocami sa treba zaoberať, aj keď to vyzerá predčasne. Sviatky pokoja a mieru sa približujú neúprosne. Obyvateľstvo pomaly začína podliehať panike. Hypermarkety sa pripravujú na zaťažkávacie skúšky. Na námestiach sa zjavili drevené búdy a začína sa tam podávať varené víno. Muži sa dostávajú do predvianočnej nálady. U niektorých sa predvianočná náladička bude už len stupňovať a vyvrcholí v silvestrovskom ošiali a novoročnej opici. Ženy začínajú s nákupmi. Priznajme si, aj keď sa Vianoce nazývajú sviatkami pokoja, rozjímania, solidarity s osamelými, šťastia a spokojnosti, rodinnej súdržnosti, generačného zmierania, politického prímeria, aj tak ide predovšetkým o jedlo. Vianoce sú sviatkami nepretržitého jedenia, ktoré chvíľami prechádza do nefalšovaného žrania. Vianočná preexponovaná konzumácia potravín (kultivovaný výraz pre obžerstvo) evokuje pocit, že čoskoro, najneskoršie okolo druhého januára budúceho roku vypukne na našom území hlad a s ním nerozlučne spätá bieda. Nikto netuší, dokedy budú hlad a bieda trvať, a preto sa treba teraz, cez Vianoce, najesť. Jednak do zásoby, jednak preto, aby sme nezabudli aké to je, keď má človek plný žalúdok. (Žalúdok je kultivovaný výraz pre bachor.) Pocit ohrozenia a blížiacej sa katastrofy je to, čo nás cez vianočné sviatky spája. To je tá solidarita, ktorá nám nedovolí, aby sme šli spať s prázdnym žalúdkom. Po Novom roku, keď žiadna katastrofa nenastane a život ide ďalej, tvárime sa, že cez Vianoce o nič nešlo, nanajvýš, že to bol falošný poplach a nabudúce už nenaletíme. Mnohí si kladú otázku, či nás za toto prejedanie sa práve cez vianočné sviatky nestihne zaslúžený trest, veď obžerstvo je jedným zo siedmich smrteľných hriechov. Odpoveď je naporúdzi. Nestihne. Pretože my Slováci máme výnimku. Bola nám udelená. Kedy a kde, o tom sa mlčí. Ale udelená bola a sme presvedčení, že si ju zaslúžime. Veď sme si dosť užili. Nepríklad Turci, prirútili sa na koňoch smädní a nenasýtení, väčšinou aj sexuálne. A my sme boli vždy pohostinný národ. Rozdelili sme sa o všetko. Takže sme si užili aj my, aj Turci. Alebo Maďari. Tiež prišli na koňoch a zostali. Tak sa im tu zapáčilo. Česi tiež zaskočili. Nie na koňoch, ale radi. Takže vianočné prejedanie nech nám nikto neberie. Je to historicky zdôvodnené.
        A teraz pár pokynov, ako zvládnuť Vianoce.
1. Jedlo nakupujte až tesne pred sviatkami. Ak ho nakúpite skôr, môže sa stať, že tesne pred sviatkami už bude zjedené a budete nakupovať znova.
2. Odvážte sa pred Vianocami a po Vianociach. Rozdiel v kilách vynásobte tromi nulami a takto získanú sumu venujte na boj proti obezite. Budete mať čisté svedomie.
3. Vianočné darčeky - brilianty, manžetové gombíky, hodinky, neschovávajte do chladničky. V návale nočného hladu si človek nevyberá.
4. Pripravte trikrát toľko jedla, ako si myslíte, že budete potrebovať. Pretože budete potrebovať trikrát toľko, ako si myslíte.
        A nakoniec rada pre mladomanželov. Slogan "S jedlom rastie chuť" sa cez vianočné sviatky týka naozaj len jedla. Dobrú chuť.

Zdroj: Milan Lasica: Spoza dverí, IKAR 2003
-------------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014