peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zjednoťme myšlienkový pochod

:)

        Zjednoťme myšlienkový pochod

        Vám je hej! Niečo vám napadne, premyslíte si to a uskutočníte. Vaša myšlienka sa stane skutočnosťou. Môžete ísť od toho - spravíte si voľno. Čakáte na ďalší nápad, ktorý by sa dal speňažiť. Ale ja patrím medzi tých nešťastníkov, ktorým sa v hlave odohrávajú myšlienkové pochody. Dostanem nápad a myšlienky sa mi dajú do pochodu! Keby pochodovali vyrovnaným krokom ako vojská na prehliadke - ľavá, ľavá, ľavá... - všetko by bolo v hlave v poriadku. Človek by mal v pochodujúcich myšlienkach prehľad: tamto pochodujú úsudky, za nimi logické súdy, premisy, nasleduje ústredná myšlienka s dirigentskou palicou a zovreté útvary ľudových porekadiel, prísloví. Prehliadku uzatvára konvoj ťažkých latinských bonmotov. Ach, ako jednoducho by sa žilo intelektuálovi, keby sa trochu zdisciplinoval. Lenže ja nie - ja som voľnomyšlienkar. Môj myšlienkový pochod, to je paródia na myslenie. Myšlienky kráčajú hlavou neusporiadane, šuchtavo, v dengľavom nejednotnom pohove - kým mi dôjde, že mám spraviť "vľavo vbok" alebo "vpravo v bok", dajú za ministra niekoho iného... Jedným slovom, mám v hlave pekný bordel! To ani nie je myšlienkový pochod! To je akýsi prúd neusporiadaných myšlienok, až z toho človeka rozbolí gebeňa a musí si hrknúť dačo ostré. Poldecák ako tak myšlienkový pochod usporiada. Mašlienkový pochod zjednotí krok - ale idete v mysli úplne iným smerom ako ostatní. Namiesto fyzikálnych zákonitostí, politických súvislostí a environmentálnych vypuklostí začnem myslieť na osobné chúťky. Celý môj mohutný myšlienkový pochod (teraz už po dvoch poldecákoch vyrovnaný a jednotný) sa sústredí na jediný problém: "Kde zohnať peniaze na tretí poldecák?" Nehovorím, že takto usmernený myšlienkový pochod je neužitočný. Po treťom poldecáku je v hlave nezvyčajne svetlo.
        Nastupujú myšlienky osvietenecké. Človek by najradšej celý svoj národ vybozkával. Môže sa, pravda stať, že sa vám v tom mohutnom mysliteľskom pochode stratí základná myšlienka. V hlave sa začnú ozývať hlasy: "Zastaviť, stáť! Pohov, voľno, spievať...!" a je po myšlienkovom pochode. Myšliemky ešte chvíľu prešľapujú na mieste (medzitým čašník prinesie štvrtú rundu) a z čistej duše vytryskne pieseň Sedí sokol na javorííí alebo Detvianski žandári. Veselé nápevy sa striedajú so zádumčivými. Myšlienkový pochod odchádza cez záhumnie poza mozog, ej, popod grúň, popod grúň popod Valaštiarééé... von z hlavy a nastane okno ako hrom.
        A pritom, keby som sa zdisciplinoval, keby som ten myšlienkový pochod ustrážil, čo všetko by som mohol vymyslieť. Taliani sa utrhli a odišli s Američanmi do vesmíru! Pripútali sa medeným lanom k raketolánu Columbo a chceli začať vyrábať elektrický prúd z magnetického pólu Zeme! Také majú Taliani myšlienkové pochody! Je síce pravda, že sa im lano utrhlo a myšlienka sa zatiaľ neuskutočnila, ale to len preto, lebo zanedbali prípravu. Keby sa boli pravidelne preťahovali lanom ako my - mali by tréning, skúsenosti. Niektoré veci štáty Európskej únie podceňujú a záleží na nás, aby sme ich podučili vedieť sa zvŕtať tak na Zemi, ako aj vo vesmíre.
        Aj hospodársky by sme sa mohli dať do úplného poriadku, keby sa nám podarilo myšlienkové pochody vyvážať do sveta. Vo svete je veľa ľudí, ktorí by si všeličo chceli premyslieť - ale nemajú myšlienkové pochody. Pokúšajú sa nahradiť myšlienkové pochody výkonnými počítačmi, ale odvažujem sa tvrdiť, že na slovenské myšlienkové pochody IBM nemá! Keby sa postavil proti Kasparovovi namiesto počítača Ftáčnik, ten by mu ukázal, čo je to šach - mat. Nepodceňujme naše myšlienkové pochody! Postavme v Tatrách Areál myšlienkových pochodov. Po magistrálach budú chodiť myslitelia a ich myšlienkové pochody dobyjú svet. Len to nesmú byť nesústredení voľnomyšlienkari! Myšlienkové pochody musia byť jednotné pre celý svet. Proletári všetkých krajín, spojte sa! Vode smer - svetu mier! Vinárske závody Pezinok pozdravujú všetky pokrokové sily sveta! Budovať a brániť vlasť buď pripravený!

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
--------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014