peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slušní, neslušní a poslušní

:)

                Slušní, neslušní a poslušní

Každý z nás je iný. Jeden je slušný, druhý neslušný, a sú aj takí, čo sú poslušní. Medzi slušnosťou a poslušnosťou je obrovský rozdiel. Ale z času na čas sa nájde rozumbrada (cudzím slovom: ideológ), ktorý nám vedecky dokazuje, že slušný človek je len poslušný človek. Že slušný človek poslúcha komunistickú avantgardu ľudstva alebo matičiarsku svojeť národa, podľa toho - aké sú časy. Starý otec spomínal, že keď do ich dediny prišiel prvý ruský vojak, skríkol naňho: "Davaj časy!" A starý  otec mu poslušne odovzdal hodinky. Sovietsky vojak bol spokojný. Pochválil deda, že je slušný človek. Ideológ potom vojakovu tézu "davaj časy" rozpracoval až do hesla: "So Sovietskym zväzom na večné časy!" To sa už nikto nepamätal, že pôvodne išlo o hodinky. Poslušný slušný starý otec umrel, hodinky zostali Rusovi.
   Každý z nás je iný. Jeden je slušný, druhý neslušný, a sú aj takí, čo sú poslušní. Komunistický rozumobrada načas utíchol. Slušný komunista teraz môže byť aj neposlušný. Ale už je tu - kde sa vzal, tu sa vzal, na záhrade ráno stál - matičiar. Slušný Slovák je poslušný Slovák. "Davaj univerzitu! Davaj ústavy, ústavu, úplazy, úšusty..." Každý slušný Slovák, odovzdaj všetko Matici! Veď ona je prec žitia väčší zdroj! Som zvedavý, či má naša inteligencia viac rozumu ako môj slušný starý otec. Či sa dá Maticou ogabať o vedu a umenie. Lebo také sú časy: Matica gabe. Ideológ tvrdí, že slušný Slovák je poslušný Matičiar.
   Ja nie som taký poslušný, ako bol môj starý otec. Môj otec bol dobrý, ja musím byť zbojník! Ja horujem za neposlušnosť. Nedám sa ogabať! Nedal som sa ani komunistami, nedám sa ani matičiarmi. Aj jedni, aj druhí sú tmári a kazisveti. Robia šarapatu medzi inteligentmi, a keby im jednoduchý ľud rozumel, aj ľudu by narobili šarapatu - lenže ľud nikdy ničomu nerozumel, nerozumie a nebude rozumieť.
   Ľud si vezme vždy rozumbrada, ktorý ide okolo a dostane na ľud chuť. Slušne ho vyzve, aby bol poslušný. Ak sa ľud pätí, ideológ zahodí slušnosť za chrbát a vezme bič, jarmo a zubadlo. Keď je ideológ silný - ozubadlí načas aj inteligenciu. "Úrodou oťaželi roky súdruha Stalina, ako mohutné valné toky..." - to napísal inteligent.
   Každý z nás je iný. Preto musí nastať občas demokracia. Aby sme ideológom oznámili, že každý z nás je iný. Že slušný nemusí byť len ten, kto je poslušný. Do JRD nevstúpili mnohí slušní ľudia. Boli slušní, ale neposlušní. Jednoducho si nechceli dať vziať polia.
   Aj dnes si mnohí slušní ľudia nechcú dať vziať polia (pôsobnosti). Ignorujú neposlušne Maticu, aj keď sú slušní. Ideológ tvrdí, že nielenže sú neslušní. Oni vraj škodia národu! A pritom sú jednoducho iní. Myslí im to moderne. Alebo majú poslušne čakať, kým to začne myslieť moderne aj matičiarom? Sú síce pozadu len o sto rokov... (dnes už jesto vraj piluly na zrýchlenie myslenia)... Ale dali by sa Matričiari poslušne nahovoriť na akcelerovanie v myslení? Možno by im mysliteľská kúra pomohla pochopiť, čo sa deje koncom tisícročia. A keď kúra - tak v kúpeľoch? Aj kúpeľníctvu by prospelo, keby sa kúpeľníci umúdrili a poslušne odovzdali Matici všetky kúpele na Slovensku. Až sa čudujem, že sa matičiarsky ideológ k tejto veci zatiaľ nevyjadril. Veď aj baťko Škultéty bol do kúpeľov chodil... Veľmi si ich pochvaľoval. Aj keď vtedy mu ešte pobyt v kúpeľoch nehradila Matica, lebo jej žiadne kúpele nepatrili. Či sa kúpeľníci dajú o svoje kúpele Maticou ogabať, to už je vec ich slušnosti a poslušnosti. Ale prv či neskôr Matica kvôli svojim mozgovým kúram (správne po slovensky mozgových kôram) kúpele ozubadlí a spraví z nich zdravotné národné centrá.
   Každý z nás je iný. Jeden je slušný, druhý neslušný, a sú aj takí, čo sú poslušní. Tí ostatní (ostatní = poslední) sú už zasa pripravení dať sa o všetko ogabať, lebo sú poslušní. Hádam ani tieto riadky nedočítajú. Zaváňajú neposlušnosťou, znesväcovaním národnej podstaty a hlavne nebývalo neposlušným figliarskym kozmopolitným kujonstvom. Nebodaj ich napísal nepriateľ národa. Zmráka sa, stmieva sa, k noci sa chýli...

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
--------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014