peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť zo španielskej steny

        Taká prepotrebná, každodenne používaná vec - povedal by som, že španielska stena patrí k nessesairu kultúrneho človeka - a nie je ju dostať! Ja neviem, či ste vy niekde v poslednom čase v obchode s nábytkom videli španielsku stenu - ak áno, ozvite sa, lebo ja už bez španielskej steny nevládzem žiť.
Tá moja stará španielska stena, ktorú som si priviezol zo Zaragozy, je už celá dokukaná. DOKUKANÁ, nie dopukaná. Iné kusy starého nábytku sú dopukané, ale španielske steny - podobne ako kukučkové nástenné hodiny - sú dokokukané.
Lebo španielske steny sú na to, aby sme sa za nimi my, okúňaví a hanbliví tohto sveta, prezliekali a ostatní ľudia, ktorí sú s nami v tej chvíli v tej istej miestnosti, nemajú na nás vidieť. My sme za španielskou stenou a oni sa neokrôchane zvedavo kukajú na tú stenu. Okukujú stenu tak neokrôchane zvedavo, že sa po čase okuká. Vtedy treba kúpiť novú španielsku stenu - lenže: kde ju kúpiť, to vám v dnešných časoch nikto nepovie. Francúzske zemiaky môžete zohnať. Aj ruskú posteľ, anglický trávnik, české buchty (české buchty sú teraz na diaľnici čoraz lacnejšie) - ale španielsku stenu nezoženiete. Tá moja stará je už celá priesvitná a tí čo ma očumujú z druhej strany, majú ideálnu možnosť vidieť cez ňu moje slovenské špecifiká... Čo budem  tajiť: minule sa večer zakecala u mňa Danka z Filozofickej fakulty Univerzity Jána Amosa Komenského a keď som začínal byť unavený z jej intelektuálskych rečí, povedal som si: vyzlečiem sa do naha a potom sa uvidí... Pretože som hanblivý, zašiel som v kúte za španielsku stenu a v tom momente som bol nahý.
Lenže stena už bola krehká, tenučká, dokukaná. Danka sa spustila z toho, čo uvidela, do takého smiechu, že už-už som si myslel že zavolám sanitku. Ani vám nemusím hovoriť, že smiech je smrteľný nepriateľ sexu. Večierok ostal bez pointy. Pritom som si rýchlo stihol za španielskou stenou obliecť nové čínske hodvábne pyžamo, čo som dostal na Vianoce, ale Danku smiech neprešiel. A to všetko preto, že u nás trestuhodne zanedbávame import.
Dovážame holandské syry, uherák, francúzske voňačky, ale na španielske steny zabúdame. Asi si rozoberiem tú starú skriňu, čo máme na povale a prerobím ju na paraván, na zástenu či ako ešte všelijako označujeme ľudovo španielsku stenu.
Ja viem, pre mnohých z vás je táto téma španielska dedina, ale to je preto, že ste nehanební. My, čo sme od prírody hanební, sa nevieme vyzliecť donaha len tak - bez španielskej steny. Za španielskou stenou som raz-dva v Adamovom rúchu. Ale bez nej mi to trvá strašne dlho, prítomní ľudia (väčšinou sú to čučoriedky z jednotlivých fakúlt Alma mater)- ma musia znovu a znovu prosiť: "Daj si dolu košeľu, vyzleč si tielko..." Nechám sa núkať ako stará Zwanzingerová... Hanba pomyslieť! Ach, čo by som za to dal, keby som nebol od prírody hanblivý! Šľak ma ide trafiť z nedostatku španielskych stien!

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-------------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014