peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z komplikovaných ľudí

        My - jednoduchí ľudia - si rozumieme. Keď mi niekto povie: "Drž papuľu!", v Anglicku "Šadapp!", v Rusku "Derži mórdu!" či v Maďarsku "Pofa be!" alebo v Nemecku keď počujem to jemné RUHE!, stíchnem a nedebatujem. Ale povedzte komplikovanému človeku, aby držal hubu... Hneď sa vás opýta, prečo, či je to tu taký predpis, čo tým sledujete. Keď mu poviete, že tým sledujete vlastné zdravie (lebo ticho lieči) a - že je to mimo predpisov - pokúsi sa komplikovať život sebe i vám ďalšími - otázkami. "Prečo sa mám odmlčať... skiaď to právo, či ste ho vy dali? A čo Helsinské dohody o ľudských právach? ... atakďalej"
Keby nebolo na svete komplikovaných ľudí - žilo by sa oveľa jednoduchšie, radostnejšie. Keby len ľudia! Ale aj ženy sa rodia také komplikované, že to až búcha dverami.
Napríklad Madame Curie alebo Timrava. Doteraz by nás nič iného nenapadlo, ako že sme orli podtatranskí. V jednoduchosti je múdrosť a krása. Ale Timrava nie! Ona nás označila za Ťapákovcov a úplne nás skomplikovala. Možno sú medzi nami - orlami portatranskými aj dáky ťapákovci, ale nik z nás nevie, ktorý to je... (Výnimku tvorí režisér Ťapák so svojimi synmi a už aj vnukmi - tí to majú v občianskom preukaze.) Ale čo my, ostatní? Je osobne sa považujem za ťapákovca, pretože väčšinu života prespím na peci a leňoším. Mne je dobre. Ja som jednoduchý človek. Nuž ale, čo taký docent Butko, aby som menoval konkrétne. Jeden z najkomplikovanejších, akého poznám. Butko sa pozrie na hodinky, zistí, že je 14.15 a hneď si položí otázku o relativite času. Porovná stredoeurópsky čas s americkým a ťažko si vzdychne.
My, jednoduchí ľudia, ani nevieme, čo je to 14.15. My, keď sa pozrieme na kostolnú vežu, vieme, že je štvrť na tri a o chvíľu bude pol. O chvíľu končí pracovná doba. Šup - a budeme v krčme - medzi svojimi ťapákovcami. Ale komplikovaný človek ide do univerzitnej knižnice a napožičiava si tam literatúru na dva týždne.
Minule som počul, ako nad hrobom pána farára Čulena rečnil náš predseda Matice slovenskej a hneď som vedel, že by aj chcel byť jednoduchý, ale nejde mu to. Je komplikovaný. Citoval dánskeho filozofa Kirkegóórda. Podľa toho som hneď vedel, že bol v univerzitnej knižnici! Kdežeby sme my - jednoduchí ľudia prišli k dánskemu folozofovi Kirkegóórdovi. Citát zdanlivo nebol komplikovaný - hovoril o konaní dobra. Filozofovia chodia okolo dobra - zla, skúmajú ich zvonka zdnuka a my jednoduchí ľudia, keď sa stretneme, posedíme si pri ohníku, chvíľu mlčíme a potom povie jeden z nás: "Urob psovi dobre - oserie ti plot." Všetkým odľahne a téma o dobre a zle je vyčerpaná. Šľak ma ide trafiť z komplikovaných ľudí. Ešte aj peniaze vynašli... Mne by stačilo hrať v kasíne aj o fazuľky.

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-----------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

  1. my jednoduchý ľud,
    už aj strana taká, čo? Jednoduchí ľudia obyčajne hľadajú najkomplikovanejšie vety, aby tak zamotali hlavu, aby si ľudia mysleli, akí sú múdri.
    publikované: 11.04.2011 13:46:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014