peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

        Šľak ma ide trafiť zo vstupného

        Šľak ma ide trafiť, že si neviem zapýtať vstupné. Nastali také časy, že si treba zapýtať vstupné. V exponovaných oblastiach a objektoch môže na vstupnom majiteľ dobre zarobiť. Doteraz boli exponovanými objektami najmä pánsky a dámsky. Ale od istého času platíme vstupné na celkom nečakaných miestach. Tatranci začali vyberať vstupné do svojich tatranských dolín, Levočania dokonca do kostola, kde je známy oltár majstra Pavla z Levoče.
Vyberať vstupné je svetový trend. Zažil som vo Švajčiarsku soviara (nie sokoliara, ale soviara, majiteľa sôv), ktorý mal pod lesom voliéru. Podriemkávali v nej za bieleho dňa jeho sovy. Nočné vtáky cez deň podriemkávajú. My s Jarom Filipom to poznáme. My by sme sa v  tej sovej voliére nestratili! Ten soviar vo Švajčiarsku vyberal 1 frank od každého, kto sa na jeho sovy pozrel.
A ja som taká povaha, že nie a nie si zapýtať vstupné, keď k nám niekto príde na návštevu. A pritom jesto u mňa čo vidieť: mám aj zaváraniny, uhorky, utopencov (špekáčky s cibuľou v octovom náleve), čalamádu, napolitánky - oplatilo by sa vám zaplatiť vstupné do našej špajze! Ale ja si neviem zapýtať vstupné!
To keď som raz šiel cez obec Čičmany v samotnom srdci slovenského vnútrozemia - len som hľadel ako teľa na nové vráta, aká bola jedna babka šikovná a ako si vedela zapýtať. Zdanlivo náhodou postávala pred chalúpkou na čičmianskej ulici a keď človek šiel okolo, s milým úsmevom sa spytovala: "Mladý pánko, dajže Bože dobrý deň, kdeže, kde? Však nemáte naponáhlo? Len sa pozrite tuto do okna mojej chalupy, do prednej izby - sú tam všetky obrúsky, vankúše, lajblíky i blúzky, čo som pozdobila vlastnoručne pravou čičmianskou výšivkou... len nazrite do okna, neoľutujete..."
Nazrel som a videl som babkinu prednú izbu plnú naozaj krásnych výšiviek. Babka ukazovala prstom, hladkala ma po chrbte, žartovala a keď som sa od okna odklonil a chcel pokračovať v ceste, zvážnela, zahľadela sa mi do očú a povedala: "Dáte mi desať korún a je to v poriadku" Nebála sa zapýtať si - podnikateľka!
Po mne šli okolo Nemci - turisti - aj od nich si vydrankala. Vôbec jej nič nezazlievam. Veď mala za oknom celoživotné čičmianske dielo! More práce. Ak jej niečo závidím, tak tú chladnú rozvahu a smelosť, s akou vedela zapýtať vstupné (v jej prípade vlastne nie vstupné, ale pozerajné... vstupovať sa nemuselo - len pozerať.)
Alebo že by som od vás začal vyberať čítajné? A za to čítajné by som kúpil celé Počúvadlo, pozval by som vás na prázdniny na moje Počúvadlo, skrátka na privát a na Počúvadle by sme nič iné nerobili, len počúvali rádio, až by sme sa upočúvali pod Sitnom do sladkého spánku... A za ten sladký spánok by sme vyberali spajné!
Šľak ma ide trafiť, že si neviem zapýtať vstupné, ani pozerajné, počúvajné, ba ani spajné. O stojnom radšej pomlčím...

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
------------------------------------------------------------------

Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014