peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kde ste, šarkany?

:)

        Púšťali ste už šarkana?

        Na tohtoročnú jeseň sa ozaj nemôžme sťažovať, počasie priam ideálne so všetkým, čo k jeseni patrí. Predsa mi však čosi chýba, dlho som nevedel čo. Potom som sa však ponoril do spomienok na detstvo a zrazu to naskočilo: púšťanie šarkana! Neviem ako Vám, ale mne sa zdá, že táto typicky jesenná zábava sa akosi vytratila. Spomínam si, ako som otca prehováral, nech mi kúpi v papiernictve šarkana a ako sme ho potom púšťali. Ono sa to ľahko povie, ale nie je to také jednoduché. Chce to poriadne dlhý tenký motúz a trpezlivosť, lebo šarkan nevzlietne len tak sám od seba. Treba s ním utekať proti vetru a pritom pomaly odvíjať motúz. Potom už šarkan ide nahor len s pomocou vetra a veselo plachtí nad jesenným poľom. A keď je to pole zamiačnisko, tak je tu ďaľšia zábava: pečenie zemiakov. Doteraz si spomínam na tú vôňu opečeného zemiaku na ohni zo suchých stopiek zemiakov. Tiež si to vyžadovalo určité umenie a fortieľ, aby sa zemiaky pekne opiekli a nezhoreli. Mám milé spomienky ne tieto jesenné zábavy, aj ako dieťa, aj ako otec. V poslednej dobe však šarkany nevidieť. Zdá sa to len mne, alebo sú už šarkany iba hudbou minulosti?


Spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. Milý Peter, ale kdeže , nezmizli
    u nás pri Rači na bývalom starom Vajnorskom letisku šarkany lietajú jedna radosť, vidieť tak tatinkov a dietky ako sa snažia aby šarkan letel s vetrom o preteky, dokonca sú tam aj také tir modely lietadiel a vrtuľníkov, až mám niekedy problém zistiť či je to ozajstné veľké alebo len maketka. Pekne si si zaspomínal..ej veru pekne.. :-)
    Tak a teraz šup šarkana vyrobiť a vrátiť sa do čias detstva :-) dobrý vietor prajem :-)
    publikované: 09.11.2010 11:10:30 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Zarka,
    potešila si ma, ďakujem. Tie šarkany asi treba hľadať na tých pravých miestach.
    publikované: 09.11.2010 11:48:12 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Milý, Peter!
    A ja si veru ešte pamätám ako sme si so setrou sami vyrábali krásnych šarkanov a ako nám len vysoko lietali. Teraz sú vidieť len tie kupované a supermoderné, a to je škoda.
    publikované: 09.11.2010 14:20:26 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Peter,
    ja som nikdy šarkany nepúšťala, v detstve som nevedela, čo to je. Nikdy nikoho som to na dedine nevidela robiť. Ale raz, to som bola veľké dieťa, na zemiakovej brigáde sme si jedného urobili. lietal po Bobrovci na Liptove
    publikované: 09.11.2010 19:00:52 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. sarkany,
    fasa vec,tuto jesen som ich vidala vela,par krat som skoro burala,jak som sa zakukala so ich roztodivnych tvarov a vysok.ale najmilsie mi boli tie klasicke,hoci sa pohybovali v porovnani s tymi ultramodernymi ultrakomotne,vlastne si len tak viseli a kukali na vnukov:-))
    publikované: 09.11.2010 22:50:10 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014