peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z rešpektu

        Šľak ma ide trafiť, keď má niekto pred niečím rešpekt! Keď má rešpekt niekto pred NIEKÝM - to je užitočné: vojak má mať rešpekt pred generálom, námorník pred kapitánom, žena má mať rešpekt pred manželom a manžel pred Alahom. Lebo Alah je mocný. (Alah akbár).
Ale niekedy narazíte v živote na neživú vec, pred ktorou máte rešpekt a cítite sa v jej prítomnosti celý nesvoj. Uvedomte si to! V prítomnosti neživej veci! Dajme tomu dostanete na narodeniny olejové farby, paletu, stojan na plátno. Napnete plátno do rámu, dáte ho na stojan a zrazu pocítite k tomu bielemu plátnu neprekonateľný REŠPEKT. Je také biele, nedotknuté, nevinné, že v rozpakoch - celý nesvoj - chodíte pred ním so štetcom v ruke, s farbami na palete... a nie a nie sa plátna dotknúť! Niektorí pociťujú rešpekt aj pred hárkom čistého papiera a neopovážia sa ho popísať!
Alebo ste v kuchyni, vyložili ste z chladničky vajcia, papriku, paradajky, olej - chystáte sa podľa kuchárskej knihy uvariť lečo, ale pohľad na prázdnu panvicu, v ktorej sa to všetko má uvariť, prebudí vo vás taký rešpekt k panvici a k vareniu vôbec, že si radšej dáte chlieb s maslom a ostatok k tomu pojete v surovom stave. Prečo máva človek rešpekt pred neživými predmetmi, raz neviem vysvetliť! Ja keď idem okolo šijacieho stroja, aj si dám dolu čiapku od rešpektu.
Šijací stroj považujem za čosi, čo vyžaduje rešpekt. Niekedy to môže byť zdanlivo hanebný predmet, a predsa máte pred ním rešpekt. Ja som sa obzrel na záchode po výkone do misy a zistil som že môj trus znázorňuje veľké ruské F.
Vyprodukovať vlastným zadkom veľké F a v azbuke - to si vyžaduje okamžitý rešpekt! Rodina, ktorú som pozval pozrieť sa na veľké ruské F, síce mala iný názor, zaznelo pri tom aj slovo FUJ - ale aj v tom slove FUJ! bolo cítiť určitý rešpekt, nech sa na mňa nikto nehnevá! Šľak ma ide trafiť pri pomyslení na to, čo všetko z neživých predmetov dennej i nočnej spotreby môže vyvolať neprekonateľný rešpekt.
Ja by som sa vo vlaku nedotkol záchrannej brzdy, ani keby do môjho kupé vošiel Adolf Hitler! Proste - pred záchrannou brzdou mám rešpekt. Pred Hitlerom nie - ale to by mi nebolo nič platné...
Alebo taký hydrant, pred hydrantom mám tiež veľký rešpekt. Len sa zamyslite aj vy, či jestvuje niečo, pred čím máte rešpekt. U niekoho to môže byť odistený granát, u niekoho päťtisíckorunáčka, ktorú dakto vytratil na chodníku.
U mňa nie. Pred peniazmi rešpekt nemám. Zohnem sa, zdvihnem tú päťtisíckorunáčku a zrýchlim krok. To je pre mňa len taký dokrkvaný papierik... Iná vec by bola, keby dakto vytratil na chodník brožúru. Pred brožúrou mám bohovský rešpekt. Brožúru by som neotvoril ani za svet! V brožúre sa človek môže dočítať také veci - že sa mu vlasy dupkom postavia. Ešte aj štatistiky sú do brožúr popchaté. Brr! Šľak ma ide trafiť, keď má niekto pred niečím rešpekt.

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014