peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť zo surovej pravdy


        Šľak ma ide trafiť z ľudí, ktorí sú schopní vás celkom nepripravených postaviť pred surovú skutočnosť. Napríklad vám povedia, že ste hlupák. Už dávnejšie tušíte, že je to pravda, že ste hlúpačisko od prírody - ale všetko chce svoj čas... Nemôže vám to predsa zrazu v električke alebo v škole niekto proste oznámiť len tak - z mosta dosprosta! Kam by sme došli, keby mohol hocikto hocikedy kydnúť len tak mirnix dirnix hlupákovi holú pravdu do očú! Veď ho z tej skutočnosti môže trafiť šľak.
Obyčajne je šľak milosrdný a hlupáka netrafí (to skôr z toho hlupáka trafí šľak múdreho...) ale aj tak: patrí sa to?
Zrazu postaviť hlupáka pred surovú skutočnosť? A čo keď má doma dospelé deti? Maturantov alebo nedajbože vysokoškolákov? Oni síce vedia, že tatko je blbec - ale veľmi to nezverejňujú. Komu by sa chcelo zverejňovať, že tatko je mechom udretý? Keď som sa dozvedel, že môj tatko je mechom udretý, ani som niekoľko nocí nespal! Reku - keď je môj tatko mechom udretý, nebudem mechom udretý aj ja? Ale to by ma hádam musel niekto mechom udrieť... Alebo som nič nezbadal práve preto, že sme všetci v našej rodine mechom udretí?
Veľa, preveľa otázok si musí klásť človek, ktorý je postavený pred surovú pravdu. Lebo surová skutočnosť rovná sa SUROVÁ PRAVDA. A už som zasa pri tom: na kieho ďasa nosiť drevo do lesa (myslím tým obrazne pravdu)? Veď tej pravdy je okolo nás toľko, také hŕby pravdy, že nejaká tá malá polopravda alebo lož môže na ceste človeka životom len občerstviť!
Povedať Ružene Galbavej zo IV.A triedy, že je najkrajšia na svete predsa ešte neznamená, že som klamár! Aj keď je pravda, že najkrajšia na svete je Lucia Pimprláková zo IV.C! Ruženke dobre padne byť chvíľu v domnení, že je najkrajšia na svete (je celkom možné, že v dôležitej chvíli bude povoľnejšia ako ostatné) a celú pravdu môžem zverejniť neskôr.
Šľak ma ide trafiť z ľudí, ktorí sú schopní vás celkom nepripravených postaviť pred surovú pravdu. Najmä ženy to šokuje, ak im poviete bez prípravy: "Si sliepka!" Samozrejme, že je to pravda - ale prečo ten úder pod pás? Prečo to povedať zrazu a hneď a bez prípravy? Keď jej poviete: "Si moje kuriatko", buďte si istý, že ju nezneistíte. A kuriatko je tiež hydina, je to budúca sliepka - ale kuriatko je kuriatko: polopravda, čistá lož. Vidíte, ako málo stačí a je v dome pokoj.
Načo hovoriť svini hneď a nečakane, že je sviňa, keď je to vlastne prasiatko. Tá sviňa môže prísť k dákej funkcii a máte po chlebe!
Preto sa mi bridia hrubiáni, ktorí nie sú schopní zjemňovať skutočnosť. Berte si príklad, milí hrubiáni, zo mňa: mohol by som tu na tomto mieste v tejto chvíli oznámiť, že sme v... keli. Ale ja nie! Ja oznamujem láskavostiam Vašim, že sme v prechodnom období od nežnej cez hrubú do surovej revolúcie...
Šľak ma ide trafiť z takých ľudí, ktorí sú schopní formulovať to tak neogabane. Ešteže tých  neogabancov je u nás zanedbateľná menšina. Väčšinu tvoríme my - čo nás totálne ogabali.

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
------------------------------------------------------------------

 

 

Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014