peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kapry sa už na nás tešia

:)


        Kapry sa už na nás tešia

        Pred Vianocami sa vždy ukáže, kto je chlap! Ide do tuhého. Na rôznych miestach sa ešte za rannej tmy objavia kade, v nich špľachocú živé kapry a vôkol kadí sa zhromažďujú zabijaci. Inak to nejde. Živé kapry nemôžu vraždiť prejemnelí predavači - brigádnici z radov študentstva. Už v tie prvé Vianoce po novembrovej nežnej revolúcii mi bolo jasné, že študenti mali "veľké oči". Mysleli si, že všetko na svete sa dá vybaviť nežne. Pamätám sa na ten moment, keď som si pred Vianocami 1989 povedal: Toto sa môže skončiť jednorazovým úspechom! Stál som vo fronte na kapra a pri kadiach sa činili študenti - predavači kaprov. Samé jemné nátury - budúci slovenskí intelektuáli. Prišli si zarobiť. Podaktorí mali aj okuliere. Gumené zástery im boli veľké, voda v kadi ľadová, zákazníci netrpezliví.
        "Nože mi ho zabite!" povedala pani predo mnou študentovi pri kadi. Chlapec ozelenel, zopár ráz aj zdvihol sekeru (dôkazový predmet č. 1), ale potom ju podal študentke, - razantnej osôbke s vražednými sklonmi. Tá dvoma údermi kapra zahlušila a podala ho kupujúcej. Darmo je, slovenské ženy sú v istých situáciách chlapskejšie ako muži. A problémy so zabíjaním nemal na trhu iba ten jej okuliarnatý partner. Aj pri iných kadiach daktorí predavači robili drahoty... Mysleli si, že po nežnej revolúcii zavedú nové poriadky... V Ostrave sa "nežní" presadili. "už druhý rok nesmú ostravskí predavači vianočných kaprov ryby pri kadiach zabíjať. Veterinárna správa nariadila podľa zákona o týraní zvierat predavačom, že musia predávať ryby živé..." (Správa z tlače) Nuž ale - vyriešili tým volačo? Veď tú živú rybu musí dakto zabiť, aby rodina mala na Štedrý deň čo jesť! Koľko jemných otcov rodín ozelenie so sekerou v ruke pri pohľade na živého tvora? Prečo nedať zelenú profesionálnym zabijakom pri kadiach? Dobre, že je tá nemožná Ostrava ďaleko za hranicami, a my si tu svoje Vianoce riešime chlapsky rázne, drsne a bez zbytočných debatičiek. S úľavou pozorujem v týchto dňoch, že od kadí sa okuliarnatí študenti vytratili a nastúpili nepompromisní zabijaci. Masakrujú bez výčitiek svedomia vianočné kapry, len tak iskry lietajú. A tak to má byť! V istých chvíľavh národ nepotrebuje jemných rozumobradov, čo nás poučujú o humanizme, pluralizme a iných volovinách, ktoré patria do univerzitnej čitárne! V istých chvíľach treba dať zabijakom možnosť uplatniť sa. Pomôcť vrátiť vianočným sviatkom ich razantnosť a štedrosť. Chvíľu to trvalo aj študentom, aj nám ostatným, kým sme prišli na to, že s nežnými kádrami rátať nebudeme. Nástup zabijakov prišiel v pravej chvíli. Chcel by som sa poďakovať za nás, obyčajných zákazníkov, všetkým zabijakom, že sa vrátili ku kadiam. Že sa nadobro neurazili a ochotne hlušia živé kapre, ktoré si nedajú povedať a mecú sa, mecú, ako keby ešte mali nejakú šancu.
        Chcem sa poďakovať aj výrobcom nástenných kalendárov, že v nových kalendároch pribudli názvy mesiacov, týždňov a dní v azbuke. Roky som čumel na kalendár nad písacím stolom a vravel som si: "Čo mi na ňom chýba?" A teraz - papiernictve - pri kúpe nového kalendára som si uvedomil, že to bola azbuka. Je tam aj "févral" aj "voskresénie" - proste, človek sa cíti ako svetoobčan.
        Sú Vianoce. Len čo dočítate tieto noviny, vystúpite z vlaku, z autobusu - a budete doma, u mamy. Vkročíte do vôní detstva, ľahnete si s deťmi na brucho pod stromček a budete hľadať, ktorý darček je váš. Mama - lebo ona je silná - zabila kapra už včera a urobí ešte aj polievku z kaprích hláv nakyslo. Daktorí budú mať kapustnicu, iní šošovicu - nastáva čas radosti, veselosti. Politiku nechajme mrznúť vonku - nech vie, čo je to dostať sa na bod mrazu! A nezabudnite upozorniť mamu, aby rátala s tým, že tohto roku bude Slivester o sekundu dlhší. Je to dôsledok zaradenia "prestupnej sekundy", ktorá dokonáva rozdiel medzi fyzikálnym a astronomickým časom... Mama si bude myslieť, že jej študovaný syn žartuje, ale je to tak. Môže sa tešiť. Odteraz sa jej každý rok predľži život o celú jednu sekundu! O desať rokov to bude rovných desať sekúnd. A to len preto, aby dorovnala rozdiel medzi fyzikálnym a astronomickým časom! Ale niektoré samozrejmosti sa mame ťažko vysvetľujú. Radostné a veselé vianočné sviatky vám želá jeden, ktorý je za všetkých.

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
-------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014