peternagy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z vdôv

        Z vdôv mám dojem, že im je sveta žiť. Išiel som minule hore dedinou (Alebo to bolo dolu dedinou? Už sa nepamätám!) a okolo mňa šli tri sivovlasé, čisto upravené ženičky s konvami na polievanie v rukách. Bolo ráno, deväť hodím, slnko začalo pripekať.
Pekne som sa pozdravil a žartovným tónom som sa ich, ako je to tu u nás na Záhorí zvykom, opýtal: "Kam idete, dzívčence?" Zvolali ako jedna: "Ideme ich polét!" A úprimne sa rozosmiali.
Pokračoval som v ceste. Smiech dievčat, ktorých priemerný vek bol 65-70 jasavo rozzvonil ulicu plnú orechových, čerešňových a višňových stromov. Po niekoľkých krokoch sa mi rozležalo v hlave, čo mi vlastne odpovedali. Ony šli s konvami na cintorín poliať kvety na hroboch svojich manželov! Áno, všetky tri sú vdovy, uvedomil som si. Dve skúsené a jedna čerstvá. Muža jej zabil cúvajúci traktor. Ony si idú vo všedný deň ráno v dobrej nálade poliať svojich pochovaných mužov! Veľmi ma to pobúrilo.
Ony si chodia po svete s konvami, smejú sa a muži sa nemôžu ani hnúť, sú pod drnom, rastú na nich kvety, ani len studené pivko si už dať nemôžu! A ich ženy si určite dajú okolo obeda aj štampedlík na ich pamiatku, žijú si bezstarostne, nebodaj poberajú aj vdovské... Cestou z pošty som sa zastavil na rozkvitnutom letnom cintoríne. Boli tam. Veselo džavotali o úrode, drahote, vnukoch a všimli si ma, až keď som stál pri nich. Musel som mať v tvári veľmi vyčítavý a pobúrený výraz, lebo ma hneď začali utešovať: "Nekaboňte sa susedko! Šak aj tá vaša vás bude chodzit pouevát! Tak budete pjekne obrustnutý kvecinama - dobre sa vám bude odpočívať v pokoji!
Tá čerstvá vdova priliala olej do ohňa: "Možná vám dá do truhly aj sódu bicarbónu, aby vás zem suovenská lehči strovila, hahaha" Všetky sa na tom cintoríne tak úprimne rozosmiali, že už som len čakal, kedy sa k nim pridajú smiechy spod zeme. Veď aj tí pod zemou mali zmysel pre humor, aj tí hore na zemi, smiali sa ako diví. Akurát tu boli kratšie. Kto za to môže? Tak som sa s nimi rozlúčil a po ceste domov som si uvedomil, že mám zajtra narodeniny.
Vrátil som sa do obchodu s rozličným tovarom a kúpil som si darček. Konvu na polievanie.
Šľak ma ide trafiť z vdôv. (Aj z toho, ako sa to ťažko vyslovuje!)

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-------------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

  1. e7dca9d2ca981130914d50dc3b8f08e9
    Bol som včera na pive
    publikované: 13.05.2013 12:52:24 | autor: ignac (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014